2 Mart 2011 Çarşamba

Geleceğin arayüzü kendi vücudunuz olacak

Kinect’in “vücudunu kontrolör olarak kullan” teknolojisi, hiç şüphesiz son yılların en büyük teknolojilerinden bir tanesi.

Mp3 çalarlarımızı, telefon araması yapabilen ve hatta börek pişirebilen mikrodalga özelliği olan cihaza dönüştürmek gibi “uçuk” hayalleri olan “aklıselim” araştırmacıların projelerinden bir tanesi olan Skinput, kolunuzdaki belirli noktalara vurarak, bağlı olduğu cihazı kontrol etmenizi sağlayan bir sistem.Skinput projesinin arkasındaki fikir; vuruşlar sırasında oluşan mekanik titreşimlerin, vücudun farklı noktalarından farklı sürede ulaşmasının algılanmasına dayanıyor. Aşağıdaki videoda anlatıldığı üzere; kemik yoğunluğundaki, boyutundaki ve kitlesindeki farklılıklar, yumuşak doku ve eklemlerin filtreleme etkileri, farklı noktalarda, farklı akustik titreşimlere neden oluyor. Skinput yazılımı, işte bu titreşimleri dinleyerek (örneğin; kolunuzdaki algılayıcı bant ile) bağlı olduğu cihaza istediğiniz komutları gönderiyor.



Diğer projede ise; 2 kola birden bağlanan, birbirine bağlı elektrik algılayıcılar ile, kolların farklı hareketlerinin ürettiği farklı elektrik sinyallerini, bağlı bulunduğu cihazın kontrol mekanizması olarak kullanıyor (Joystick gibi).Aşağıdaki videoda, hayali bir gitarı sadece kasları ile çalarak, nasıl Guitar Hero oynandığını görebilirsiniz.



Yukarıdaki her iki projenin de şu an araştırma aşamasında olduğunu belirtelim, piyasa için uygun ve makul bir fiyatla satışa sunulmasının 5 yılı bulacağı söyleniyor, aslında piyasaya çıkacaklarının da garantisi olmadığı ekleniyor. Bakalım daha neler göreceğiz . :)

"Microsoft, tüm vücudunuzu kontrolör olarak kullanmanızı istiyor" demeden de edemeyeceğim.

2 yorum:

  1. Ya insan kaşınmaya başlarsa ne olacak? Bilgisayar çok fena şeyler yapabilir o zaman. :)

    YanıtlaSil
  2. Kaşınmak yine iyi, ya sara krizi tutarsa, ya da arı saldırısına uğrasa Allah muhafaza ! ;)

    YanıtlaSil