16 Mart 2011 Çarşamba

Çekmeyen cep telefonlarına pratik çözüm

Belki hatırlarsınız, bir zamanlar cep telefonları çekmezdi. Baz istasyonları yeterince yaygınlaşmamıştı, cep telefonlarının antenleri de zayıftı. Haliyle bazı yerlerde telefonlarımızı kullanamıyorduk. Bugünlerde böyle sorunlarla pek karşılaşmıyoruz, operatörler sağolsunlar her köşe başına birer baz istasyonu koydular. Şehir dışında bile telefon gayet güzel çekiyor. Tabi istisnalar var. Mesela bodrum katları hala GSM sinyallerinin seyrek uğradığı yerler. İşte bu yazıda bahsedeceğim olay da böyle bir bodrum katında keşfedilmiş. Bir binanın bodrum katında çalışan bir restoranın garsonları cep telefonlarının bardağın içine koyulduklarında daha iyi çektiklerini gözlemlemişler. Çoğu zaman hiç sinyal alamayıp ulaşılamaz hale gelen cep telefonları kuru bir cam bardağın içine yerleştirildiklerinde az da olsa sinyal alabiliyorlarmış. Tabi bu zayıf sinyalle görüşme yapmak pek mümkün değil. Zaten bardağın içindeki telefonla konuşmak zor bir iş. Yine de gelen mesajları veya aramaları görmek bazı durumlarda işe yarayabilir. Şu an bulunduğum yerde telefon zaten güzel çektiği için bu bardak yöntemini deneyemiyorum, ama imkanı olanlar deneyip sonuçlarını yorum olarak yazabilirler. Bir de, fizik ve radyo dalgaları konusunda bilgili olanlar bizleri bu hadisenin nasıl gerçekleştiği konusunda aydınlatırsa çok iyi olur. Sirke ile düşünüp duruyoruz bu konuyu, bir türlü çözemedik.

2 yorum:

  1. Bu yöntem aslında çoktandır bilidik ve de yalnızca bardakla sınırlı değil. Bizim köyde de cep telefonları çok yüksek bir yerde değilseniz çekmiyor. Ancak herhangi bir evin herhangi bir penceresine koyduğunuzda çok rahat görüşme yapabiliyorusunuz. Cam nasıl bunu beceriyor be de merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Genelde telefonu olabildiğince havaya kaldırıp kafamızı da kaldırmaya çalışarak ekrandaki anten simgesine bakarız ve "aha çekiyo" diye telefonu indirdiğimiz an aslında çekmediği, bir anlığına bizi kandırdığı gerçeğiyle yüzleşiriz.

    YanıtlaSil