18 Şubat 2011 Cuma

Ne sihirdir, ne keramet, yüzey geriliminde marifet

İsmini bilmediğim bir Youtube kullanıcısı ilginç birşey keşfetmiş. Adam (en azından o kadarını biliyoruz) duyu bardağa dolduruyor, üzerini kartonla kapattıktan sonra ters çeviriyor. Daha sonra kartonu da bardağın altından çekiyor, su bardakla masanın arasında kalıyor. En sonunda da bardağı hafifçe bükerek hızla çekiyor. Normalde etrafa saçılması gereken su fizik kurallarını hiçe sayarak ve bardak olmadığı halde bardağın şeklini koruyarak masanın üzerinde duruyor, tıpkı bir buz kalıbı gibi. Daha sonra deneyi yapan adam eliyle dokunarak suyun masanın üzerine saçılmasını sağlıyor. Ben olayın yüzey direnciyle ilgili olduğunu düşünüyorum, ama henüz tam sebebini bulamadım. Deneyi yapan kişi saf su kullanılmasını tavsiye ediyor. Saf suyun o kadar güçlü yüzey basıncı olduğunu sanmıyorum, ama görüntüler de gerçek gibi gözüküyor. Biz Sirke ile biraz kafa yorduk, ama çözemedik. Bu ilginç videoyu aşağıda göremiyorsanız şuraya tıklayabilirsiniz. Bu haberi bana gönderen Sirke'ye teşekkürler.

6 yorum:

  1. Ne olmuş? Ben aynısını yıllardır yapıyorum; ama suyu buzlukta birkaç saat bekletmem gerekiyor. :D

    YanıtlaSil
  2. Pek mümkün gözükmüyor, çünkü suyun dönüş hareketi yapması ile yüzey geriliminin hiç alakası yok, bilakis eylemsizlik etkisiyle dönmekte olan suyun daha çok dışarı savrulması lazım (santrifüj denen olay). Sanki bardağın içinde suyu bir arada tutan çok ince ikinci bir zar daha varmış gibi. Parmakla vurduğunda balon gibi patlamış olabilir.

    Sıvı taneciklerini bir arada tutan kuvvetlerle ilgili detaylı bilgi için linkteki sunuyu inceleyebilirsiniz:

    http://www.metefizik.com/index.php/dosya-indirme/fizik/notlar-ve-konu-anlatml-sunular/72-yuzey-gerilimi

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir ilizyon fakat videoda anlattığı şekliyle gerçek olması mümkün değil. Hiçbir kamera hilesi, veya bilgisayar efekti kullanılmadığını var sayarsak eğer, şöyle bir tahminde bulunabilirim ki, o da pek mümkün gözükmüyor:
    Bardak sıvı azotla suyun yalnızca dış yüzeyini donduracak şekilde soğutulmuş olabilir. Öyle bile olsa bardağı çıkartırken zar kadar ince olan buz tabakası kırılırdı. Bir diğer nokta da, videoyu dikkatli izleyince adam suya dokunmadan suyun dağıldığını görebilirsiniz.

    Bence tamamıyla feyk. :)
    Youtube'da benzer şekilde bilimsel gibi gösterilmiş çok fazla video var. Bu da benden olsun:
    http://www.youtube.com/watch?v=m8N6kIiRRHQ

    YanıtlaSil
  4. Anonim olarak gönderdim yorumu yanlışlıkla... :)

    YanıtlaSil
  5. Bir diğer önemli nokta da adamın kanalına girip upload ettiği videoları izlerseniz, adam 3D animasyoncusu. Bu da bilgisayar animasyonu olduğu tezimi güçlendirir. :)

    YanıtlaSil