17 Ağustos 2010 Salı

Gözlem uyduları beyaz dengesini Tuz Gölü ile ayarlıyor

Yukarıda gördüğünüz resim ülkemizin 2. büyük gölü olan Tuz Gölü'ne ait. Tuz gölünün diğer göllerden farkı, Temmuz ve Ağustos aylarında kuruyarak bembeyaz bir tuz kütlesine dönüşmesi. İşini bilen İngiliz bilim adamları bu dev tuz kütlesinden faydalanmanın bir yolunu bulmuşlar. Dünyanın yörüngesinde dolaşan gözlem uyduları yeryüzünü görüntüledikleri fotoğraf makinesi ve kameralarının beyaz dengesini Tuz Gölü'nün kusursuz beyaz renginden faydalanarak ayarlıyor. Dünya üzerinde Tuz Gölü haricinde beyaz dengesinin ayarlanması için kullanılan yedi coğrafi mekan daha varmış. Kendimiz fazla teknoloji üretemesek te uydu teknolojisine ucundan bir katkımızın olması gururumu kabarttı. Yürü be Türkiye, kim tutar seni!

7 yorum:

  1. Bu durum fazla uzun sürmeyecek çünkü konya'nın atık suları olduğu gibi, arıtılmadan bu göle gidiyor.

    YanıtlaSil
  2. Zaten kirlilik yüzünden tuz üretimi de çok düşmüş. Doğamıza bile sahip çıkamıyoruz...

    YanıtlaSil
  3. Hayvan gibi uydu yapıyorlar; ama sağa sola bakmadan beyazını dengeleyemiyor. Ayıp ayıp!

    YanıtlaSil
  4. Uyduların kameraları Minton markaymış. İhaleyi almışlar, sonra NASA pişman olmuş ama sözleşme var diye dönememiş. Haliyle böyle küçük sorunlar oluyor...

    YanıtlaSil
  5. Ulusal tv kameramanları ceplerinde kullanılmaktan perişan olmuş boş bir A4 kağıdı bulunduruyorlar. Çekime başlamadan önce de bu kağıdı çekip beyaz ayarını yapıyorlar. Uyduyu yaparken 1 tane A4 kağıdı tutan bir mekanik kol yapsalarmış, göl möl aramaya gerek kalmazdı.

    YanıtlaSil
  6. @Tesla
    Sanırım yeryüzünün o anki ışık durumuna göre ayarlanması gerekiyor. Bu yüzden uzaydaki ışık durumuna göre ayarlanması yetersiz kalıyor olabilir. Saçma da olsa teknolojiye böyle bir katkımızın olması hoşuma gitti. :)

    YanıtlaSil
  7. Gez dünyayı, gör Konya'yı.

    YanıtlaSil