26 Temmuz 2010 Pazartesi

Olmaz demeyin, bu da oldu: Tuvaletini yapan robot

Başlığı okuyunca yanlış anlamayın, klozete oturan veya pisuvara yanaşan bir robottan bahsetmiyorum. Biraz iğrenç bir konu aslında, ama güzel bir bilimsel gelişme bu. Bristol Robotics Laboratory (Bristol robot laboratuarı) çalışanlarının geliştirdiği bu robot bağırsak yiyecekleri sindiriyor ve enerji üretiyor. Kendisi beslenen robotlar için benzer projeler daha önce de vardı, ama onlar genelde yanabilir bitkileri yakarak ısı yoluyla enerji elde ediyordu. Ecobot III ismi verilen yeni robot ise enerjisini yiyeceklerden elde ediyor, üstelik bakterileri kullanarak. İnsan bağırsağındaki sisteme benzer bir sistemle bakterileri sindirimde kullanan sistem bunun sonucunda enerji üretiminde kullanılacak hidrojen ve tuvalete gidecek dışkı elde ediyor. Belki ilk bakışta gereksiz görünebilir, ama bu sistem sayesinde gelecekte şarj gereksinimi olmadan kendisini besleyebilen robotlar üretilebilir, veya insanların yemek istemediği yiyecekler (bayatlamış gıdalar, çürümüş meyve ve sebzeler, kabak karpuzlar) enerjiye dönüştürülebilir. Daha da ileri gidilirse, benzer bir teknoloji hastalık sonucu bağırsaklarını kaybeden insanlar için büyük umut olabilir. Şimdilik verimliliği oldukça düşük, ama geliştirilmesi devam ettikçe başarımı artacaktır. Videosu aşağıda, biraz iğrenç, ama bir o kadar da ilginç. İzlemenizi öneririm.

7 yorum:

  1. Yav arkadaş; bir taraftan, Afrikadaki aç insanları nasıl doyuracağız diyorlar, öteki taraftan, yemek yiyen robot yapıyorlar.

    Sadece yemekle kalsa iyi, bir de sıçıyor. Şimdi bunun içine virüs falan girer de ortalık yerde sıçmaya başlarsa ne olacak? :)

    YanıtlaSil
  2. İşte o zaman robotlar dünyanın sonunu getirdi demektir. :) Şimdi robot yapanlar robotlarını insana olabildiğince benzetmeye çalışmıyorlar mı? Bu adamlar da başka bir açıdan bakmışlar işte. Kimi robot koşuyor, kimisi merdiven çıkıyor, kimisi şarkı söylüyor. Bu da hacetini gideriyor. O da bir insan vasfı sonuçta...

    YanıtlaSil
  3. - Mahmut abi! Seninki gene saldı ortalığa yav!
    - 3.7 güncellemesini yaptık böyle oldu anasını satayım. Bug mı ne varmış; ishal ediyormuş robotu.

    YanıtlaSil
  4. Baktık olmuyor, mantar tıkarız biz de çıkış deliğine... :)

    YanıtlaSil
  5. valla ben şahsen ilmin ilerlemesini destekliyorum ancak bu iş terminatör e doğru gidiyor.hisseden robot düşünen robot derken skynet gerçek olacak galiba.

    YanıtlaSil
  6. Bu robotun vampir olanı da çıkacakmı ?

    YanıtlaSil
  7. Çıkacak tabi. Aslında vampir değil de insan yiyen robotlarla ilgili bir tartışma vardı. ABD Irak'ta odun parçalarını filan yiyerek (aslında yakarak) enerji üreten robotlar kullanıyormuş bazı görevlerde. ABD ordusu bunu onayladı aslında. Onaylanmayan kısım ise bu robotların odun bulamayınca insan yemeleri. Irak halkı arasında böyle bir söylenti varmış, robot enerjiye ihtiyaç duyup yakacak birşey bulamayınca oradan yakaladığı bir Irak'lıyı afiyetlen götürüyormuş. Ne kadar doğrudur, bilemem...

    YanıtlaSil