20 Temmuz 2010 Salı

Endonezya'lılar şok yaşıyor

Dünyanın en fazla müslüman vatandaşa sahip olan ülkesi Endonezya ülkenin en güçlü dini otoritesi olan MUI kurumunun (bizdeki Diyanet İşleri Başkanlığı'na denk geliyor sanırım) yaptığı açıklamayla şok oldu. MUI'ye göre Endonezya'daki tüm camiler yanlış tarafa bakıyormuş, ve herkes bugüne kadar yanlış tarafa doğru namaz kılmış. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha hassas yön bulma sistemlerinden yararlanan din adamları ülkedeki tüm camilerin aslında Mekke'ye değil Somali'ye veya Kenya'ya baktığını tespit etti. İbadet etmek için günde 5 kere camilere göre yönünü belirleyen halk ta haliyle bugüne kadar hep yanlış istikamete doğru namaz kılmış. Şaşkınlık içindeki halkı sakinleştirmek isteyen MUI "Camileri yıkmaya gerek yok, sadece ibadet ederken yönünüzü doru ayarlayın, yeter." açıklamasında bulunmuş. Ne diyeyim, bence MUI halktan daha şaşkın. Önemli olan niyettir, bu kadar süredir sadakatle ibadet eden insanları böyle galeyana getirmek ne kadar doğru bilemiyorum. Böyle bir hata tespit edilse bile mümkünse halka farkettirmeden, mümkünse çaktırmadan düzeltilmeli, yeni camiler doğru tarafa bakacak şekilde yapılmalıydı.

3 yorum:

  1. Demek ki, Endonezya'da da Davaro sülalesi varmış...

    - Biz bu camiyi yaparken, "mihrabı hortuma gelecek" diyen it sıpası kimse, çıksın öne!

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıya yorum yapmıyorum.Hayır Hayır yorum yapmayacam.
    Demek ki dünyanın en fakir yada en sıkıntılı ülkelerinden biriyiz.
    Beğenmediğimiz Endonezya bile ayrıntılarla uğraşabilir hale gelmiş.Ekonomik krizleri atlatmış.Anayasasını yeniden düzenlemiş.Bütün sorunları halletmiş de.Camilerin yönünü incelemeye durmuşlar.Valla helali hoş olsun.Allah arttırsın.Sofrayı da kim kurduysa o kaldırsın.
    saygılarımla
    herzliche grüße
    Dein lieber Freund

    YanıtlaSil
  3. Bu meselenin üstünde niye bu kadar duruyorlar bilmiyorum. Duyan da, caminin yönü Urfa'ya bakıyor sanacak.

    Taa Endonezya'da namaz kılarken yönünü birkaç derece şaşırsan Kenya'ya bakarsın tabii. Ne olacak şimdi; "Kabe'ye değil, Masai Mara'daki fillere secde ettiniz" diye cehenneme mi atacaklar öteki tarafta?

    YanıtlaSil