14 Temmuz 2010 Çarşamba

Bill Gates yenilikçi motor projesine yatırım yapıyor


Yazılım devi Microsoft'un kurucusu ve sahibi Bill Gates EcoMotors firmasının yeni projesiyle oldukça ilgili gibi görünüyor. Bahsi geçen firmanın %47 hissesinin de sahibi olan yatırımcı Vinod Khosla ile birlikte EcoMotors'un geliştirdiği OPOC (Opposed-Piston Opposed-Cylinder, yani karşılıklı piston, karşılıklı silindir) teknolojisine 23,500,000$ yatırmış Bill Gates. Bu teknolojinin beklentileri karşılamayacağını, hatta tamamen yalan olduğunu düşünenler ise bu gelişmeden sonra fikirlerini değiştirmeye başlamışlar, çünkü kimse bu parayı geleceği olmayan bir işe yatırmaz. Hele Bill Gates asla yatırmaz. Bahsi geçen teknoloji pistonlarla silindirlerin tam olarak karşılıklı çalışması prensibinden yola çıkıyor. Bu teknolojiye sahip motorlar otomobillerden kamyonlara kadar içten yanmalı motorla çalışan tüm araçlarda kullanılacak nitelikteymiş. Asıl önemli olan bu motorların verimliliği, OPOC teknolojisi sayesinde motorlar %50 hafifleyecek ve %50 daha az yakıt tüketecek. Tüm firmaların araçlarını daha verimli ve daha çevreci hale getirmeye çalıştıklarını düşününce, bu teknolojinin (vaatlerini gerçekleştirmesi durumunda) çok popüler olacağını tahmin etmek güç değil. OPOC teknolojisini geliştiren kişinin daha önce de Volkswagen grubunun yeni nesil dizel motorlarını geliştiren Peter Hofbauer olduğunu da hesaba katarsak, bu projenin pek te içi boş olmadığını görürüz. Hibrit teknolojisi hala çok pahalı ve pratiklikten uzakken böyle bir teknolojiyle performanstan ödün vermeden yakıt tüketimini yarıya indirmek harika olur doğrusu.

5 yorum:

  1. Güzel fikirmiş; yanmanın, silindire yüklenenen kısmını da harekete çevirmeyi amaçlıyor gördüğüm kadarıyla. Ama pratikte verimi ne kadar artar bilemem.

    Çalışır bir örneği falan var mı yoksa sadece tasarım aşamasında mı?

    YanıtlaSil
  2. Çalışıt örneği var sanırım, ama bize göstermiyorlar. Ben bunu ilk duyduğumda Lotus firmasının (dolayısıyla Malezya'lı Proton'un) projesiydi. Sanırım olay büyüyünce ayrı bir firma kurmaya karar verdiler. O zamanlar her tür yakıtla çalışabileceği söyleniyordu ama şimdi böyle bir bilgi yer almıyor hiçbir yerde. Yapsalar da biz de yarı fiyatına gazlasak, süper olur valla...

    YanıtlaSil
  3. Belki sana paranoyaklık olarak gelecek ama teknoloji-sanayi şirketlerinin elinde acayip projelerin olduğuna, ama mevcut sistemi sonuna kadar sömürmek adına zamanın gelinceye kadar ortaya çıkarmadıklarına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Paranoyaklık değil, oldukça mantıklı bir düşünce. Kolay üretilmiyor bu teknolojiler, ar-ge maliyetlerini misli misli çıkarmadan, yani son damlasına kadar sömürmeden yenisini piyasaya sürmüyorlar. Bir de bazı teknolojilerin yeterince oturması meselesi var. Mesela, virajlarda sağa sola dönen far 60 yıl önce de varmış, ama zırt pırt arıza yapıyormuş. O zamanki teknoloji bu sistemin sorunsuzca işlemesine yetmiyormuş. Şimdi ise sorunsuzca kullanılabiliyor, 4-5 yıl sonra orta sınıf arabalarda da görebileceğiz bu sistemi.

    YanıtlaSil
  5. PC de oynadığım Detroit diye bir oyun vardı.Hala örneğini bile göremedim.Car Tycoon diye bir süürm yayınlandı ama hoşuma gitmedi o his yok.Belki firması Monkey Island serisi gibi yenileyip piyasaya çıkarır.Neyse orada mühendisler yeni bir motor buluyorlardı.Ama o yeni motorlu araç piyasada hiç satılmıyordu ucuz olmasına rağmen.Sonra anladım ki geliştirilen motor 1910 yılı için fazla hızlı halk alışamamış.
    Özetle Detroit yeniden yapılsın.

    YanıtlaSil