17 Haziran 2010 Perşembe

Televizyonlar akıllanıyor: Google TV

Gün geçtikçe büyüyen, Microsoft ve Apple gibi devlere kafa tutan Google işletim sistemi ve telefon işinden sonra televizyonlara da el atıyor. Haberleri bir süredir dolaşan Google TV ile ilgili ekran görüntülerini de içeren bir video geldi. Videodan ve daha önce yapılan basın açıklamalarından edindiğimiz bilgilere göre Google TV normal televizyona ek olarak şu özelliklere sahip olacak:
  • Televizyon ekranında tam fonksiyonlu (Flash desteği de dahil) bir web tarayıcı kullanılabiliyor. Bu sayede tüm internet siteleri gezilebildiği gibi, internet üzerindeki videolar da televizyonun geniş ekranında rahatça izlenebiliyor.
  • Arama özelliği sayesinde kalabalık kanal listeleri arasında program arama derdi ortadan kalkıyor. İstenilen program anında bulunuyor.
  • Arama özelliği sadece mevcut yayın akışını değil, geçmişi ve geleceği de arıyor. Daha önce kaydedilmiş (veya indirilmiş) medya arasında arama yapılabildiği gibi, yakında yayınlanacak bir içerik te bulunabiliyor. İstenirse cihaz bu yayını kaydedip hafızasında saklıyor, böylece televizyon başında program beklemek tarihe karışıyor.
  • Tüm multimedya içeriği televizyon üzerinden görüntülenebiliyor veya dinlenebiliyor. İnternet üzerinde veya depolama ortamındaki tüm resim ve müzikler de kolayca erişilebilir hale geliyor.
  • Android uygulamaları televizyon üzerinde çalıştırılabiliyor. Android Market'te her konuda pek çok uygulama mevcut.
  • Android işletim sistemine sahip cep telefonları Wi-Fi ağı üzerinden televizyona bağlanıp uzaktan kumanda görevi görebiliyor. Aynı ağ içerisinde olunduğu sürece cihazların birbirini görmesine gerek olmadığından, kullanıcı aklına geldiği anda tuvalette oturuyor olsa bile televizyona bir komut (mesela bir programı kaydetme emri) gönderebiliyor.
  • Dahili Flash (10.1) özelliği sayesinde web üzerinden oynanan oyunlar da TV ekranından oynanabiliyor.
Bu özelliğe sahip televizyonlar yakında piyasaya çıkacak, eski televizyonundan vazgeçmek istemeyenler için ise uydu alıcısına benzer harici kutularla bu hizmetler sağlanacak. Peki Google neden işi gücü bırakıp televizyonları akıllandırma işine giriyor? Cevap basit: reklamlar. Google bu sistem sayesinde insanların gördükleri reklamları daha rahat kontrol edebilecek. Yararları çok, olası zararları da olabilir, ama bence güzel bir sistem. Türkiye'ye gelir mi bilemem, ama gelirse internet kullanan kesim tarafından sevilmesi mümkün. Google TV ile ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder