Test sonuçlarına göre Avira ve (bizim pek bilmediğimiz) Kingsoft isimli antivirüsler performans konusunda en öndeler. Burada bir konuya dikkat etmek gerekiyor. Performans derken, hızdan bahsediyor inceleme. Yani bu ürünlerin ilk sıralarda yer almaları onların iyi antivirüsler oldukları anlamına gelmiyor. Virüs ve diğer zararlıları yakalama performansı bu teste dahil edilmemiş. Burada antivirüsün sisteme yüklenme oranı ölçülmüş. Test birincisi diye satın aldığınız antivirüs etkisiz çıkabilir, o yüzden güvenmediğiniz firmaların ürünlerinden uzak durun derim. Aynı şekilde, çevreden aldığım duyumlara göre performans konusunda sonlarda yer alan G-Data antivirüs zararlıları yakalama konusunda çok başarılıymış. Sizin için hangi kriterin daha önemli olduğuna göre size uygun olan antivirüs te değişecektir. Ben her zaman bilinen markaları öneririm, en iyi olmasalar bile kötü de değildirler hiçbir zaman.
Konusu açılmışken değinmek istediğim iki nokta var. İlki, Microsoft Security Essentials'ın beklenmedik başarısı. Tamamen ücretsiz olan bu antivirüs ücretsiz ürünlerin hepsinden daha iyi performans gösteriyor, hatta çoğu ücretli ürünü de geçiyor. Virüs yakalama performansı nasıldır bilemem ama denenmesi gereken bir ürün. Bu ürün ileride daha çok gelişirse ücretli antivirüslerin sonunu getirebilir. Diğer değinmek istediğim konu ise virüsten korunın ilk şartı: pasif korunma. İstediğiniz kadar iyi antivirüs kullanın, gerekli önlemleri almadığınız sürece asla güvende olmazsınız. Bu önlemleri de kısaca şöyle sıralayabilirim:
- Sisteminizi güncel tutun, tüm Windows güncellemelerini aksatmadan yükleyin.
- Tanımadığınız kişilerden gelen dosyaları kabul etmeyin, postaları açmayın.
- Postalar veya dosyalar tanıdıklarınızdan da gelse şüpheyle bakın, eğer öyle birşey beklemiyorsanız yollayan kişiye sormadan açmayın.
- Web üzerinde gezerken dikkatli olun, özellikle yasadışı içerikli sitelerde gezmemeye dikkat edin. Karşınıza çıkan "free porn" gibi linklere sakın tıklamayın. Reklamlardan da uzak durun.
- İndirdiğiniz veya dostlarınızdan aldığınız dosyaların boyut ve uzantılarına dikkat edin. Exe uzantılı resim veya müzik dosyası olmaz. Aynı şekilde 5MB boyutunda film, 1MB boyutunda şarkı olmaz. Mantığınızı kullanmaktan çekinmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder