14 Eylül 2009 Pazartesi

Bu nasıl demokrasi?

Yanlış anlaşılmasın, siyasi içerikli bir yazı yazmayacağım. Benim bahsedeceğim çok daha farklı birşey. Bu konu sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı ilgilendiriyor. Dün akşam Fenerbahçe - Bursaspor maçını izledim. Bol bol sarı kart çıktı. Fenerbahçe'li oyuncuların 6'sı (yani yarısı) sarı kart görmüş. Bursaspor'lu oyuncuların da birkaçı kart gördü. Benim değinmek istediğim konu bu kartların gösterilme sebebi. Kartların çoğu hakeme itiraz edildiği için gösterilmiş. Mesela oyuncu yerde kalıyor, hakem faul veriyor, karşı takım itiraz ediyor ve birisi kart görüyor. Tam tersi de oluyor tabii, hakem faul vermiyor ve yerde kalan oyuncu kızıyor söyleniyor ve kart görüyor. Fikrini söyleyen cezalandırılıyor.

Bu nasıl demokrasi? Dışarıda bölücü fikirlere bile ceza verilemiyor, Avrupa Birliği kızıyor. Adam alenen hakaret ediyor tüm milletimize, fikirlere saygı diyerek susmak zorunda kalıyoruz. Herkes istediğini rahatça söylüyor. Batılı ülkelerin en önemli savlarından biri bu. Fikir özgürlüğü olmazsa olmaz diyorlar. Peki futbol sahasındaki kuralları belirlerken neden aynı fikir özgürlüğünü savunmuyorlar? Futbolcu diyor ki "bence bu nizami bir hareket, faul yok", hakem kafadan gösteriyor sarıyı. Başka bir futbolcu diyor ki "bence bu hareket fazla sertti, kart gösterilmesi gerekliydi", o da yiyor kartı. Böyle demokrasi olmaz. Hakemin dediğindne farklı birşey söylemek suç olmuş.

Demokrasisi zayıf ülkelerde durum böyledir. Başbakan'a bir laf söyleyenler, ufak bir eleştiride bulunanlar cezalandırılır. Karikatür çizenlere dava açılır, "bu iş neden böyle oluyor" diyenler susturulur. Ben bunlardan bahsetmiyorum tabii ki, ben futboldan bahsediyorum. Tek adam iktidarı desem, yanda da hakemler var. Var ama onların hükmü yok. Danışman görevi görüyorlar. Orta hakem onları dinleyip dinlememekte özgür, ama futbolcular fikirlerini söylemekte özgür değiller. Eğer fikir özgürlüğü olacaksa her yerde, herkese olsun! Öyle "benden yana konuşana özgürlük, başkasına yok" sistemi bizi bozar. Buradan FIFA ve UEFA'yı göreve çağırıyorum, şu işe bir el atsınlar. Sahalara gerçek demokrasi ve özgürlük gelsin.

1 yorum: