Son günlerde piyasadaki laptop bilgisayarların çeşitliliği arttı. Eskiden de çok çeşit vardı ama şekilleri hep birbirine benziyordu. Intel Atom işlemciyle birlikte bilgisayar dünyasına Netbook diye yeni bir taşınabilir bilgisayar türünü de kazandırmış oldu. Evet, daha önce de netbook benzeri cihazlar vardı ama Atom küçük bilgisayarlara uzun pil ömrü ve makul performans sağladı, hem de fiyatların düşük kalmasına yardımcı oldu. Önceleri küçük laptoplar büyüklerinden daha pahalı olurdu.
Şimdi, tam piyasa ufak tefek, ucuz ve web - ofis odaklı netbooklara alışmışken farklı büyüklükte ilginç bilgisayarları görmeye başladık. Önceleri ULV işlemcileri çok pahalıya satan Intel, şimdilerde bu tasarruf meraklısı ufaklıkları üreticilere daha uygun fiyatlarla sunuyor. Dolayısıyla bilgisayar fiyatları düşüyor, biz de fiyat listelerinde 11-13" büyüklüklerinde, 1.4GHz gibi hızlara sahip bilgisayarları netbooklardan az pahalı fiyat etiketleriyle görüyoruz. Bunlar ne tam olarak netbook, ne de tam olarak laptop. Aslında laptop tanımı onlar için daha uygun, ama günümüzde tek çekirdekli laptop pek kalmamışkeni bu kadar düşük performanslı bir ürüne laptop demek haksızlık olur. Bu ürünler daha çok pil ömrüne odaklılar, bazıları gerçekten başarılı pil performansı sağlıyor. Peki netbook - notebook arasında kalan bu ürünler gerçekten söylendiği kadar iyi mi?
Bana göre o kadar da iyi değil. Bu benim görüşüm tabi, herkesin kendine göre bir yorumu olabilir ama düşük performans bu bilgisayarların çekiciliğini düşürüyor. Evet, Atom işlemciye sahip küçük netbooklardan daha hızlılar, ama aynı zamanda daha büyük, ağır ve pahalılar. Atom işlemcinin düşük performansına katlanmamızın sebepleri var. Atom kullanan bilgisayarlar ucuz (ülkemizde kaliteli netbooklar 300$ seviyelerine kadar düştü), küçük ve hafif oluyor. Asla gerçek bir laptop bilgisayarın yerini alma iddiasında olmayan bu ufaklıklar yukarıdaki özelliklere uzun pil ömrünü ekleyerek kullanıcısına gerçek mobilite sunuyor. Biz de onların yerlerde sürünen performansını hoş görüyoruz. O kadar kusur kadı kızında da olur. ULV işlemcileri kullanan bilgisayarlar ise daha büyük, ağır ve pahalı. Performans açısından Atomdan daha hızlılar, ama çok büyük bir fark yok. "Şu işi Atomda yapamıyorum ama bak ULV nasıl da hızlı yapıyor" diyeceğiniz bir durum yok yani. Diğer tarafta biraz daha fazla ödeyip alt model de olsa çift çekirdekli bir Core2duo işlemciyle gelen 12-13" bir laptop daha cazip geliyor. Artık çoklu çekirdek desteği vermeyen yazılım kalmadı. Çift çekirdek her zaman üstünlük sağlıyor.
Sonuçta bu bilgisayarların da hitap ettiği bir kesim var ama bence Intel ULV işlemcileri satmak için Atomun önünü keseceğine (Intel Atom işlemcilerin kullanılacağı bilgisayarlara kısıtlamalar koyuyor, kısıtlama uymayanlara işlemciyi yüksek fiyattan satıyor) yeni Atom platformunu desteklemeli, özellikle çift çekirdekli ve az tüketen işlemcilere destek vermeli. Nvidia Ion platformu Atom için büyük bir nimet. Windows 7 DirectCompute özelliğiyle geliyor. Bu özellik ekran kartının bazı işlemlerde işlemciye destek vermesini sağlıyor. Eğer Ion platformu buna destek veripte Atomun sırtından biraz yük alırsa Netbooklar tüketicilerin çoğunun isteklerine cevap verecek kapasiteye sahip olur. Tabii Intel ve MS buna izin verirse. Görünüşe göre bu gelişmeler WINTEL tayfasının pek hoşuna gitmiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder