Geçtiğimiz yıl Olympus ve Panasonic firmaları "Micro Four-Thirds" isimli bir fotoğraf makinesi sistemi tanıtmışlardı. Olympus'un senelerdir kullandığı Four-Thirds formatının evrim geçirmiş hali olan bu sistemle hem daha küçük SLR makineler üretilebilecek hem de tüketicilerin istekleri daha iyi karşılanabilecekti. İlk örnek olan Panasonic G1 piyasada oldukça ilgi gördü. Hemen arkasından GH1 geldi, temelde ikisi aynı makineydi ama bazı eksikler giderilmişti. Her ne kadar yeni sistemin ilk temsilcisi olsa da şekil olarak G1 (ve GH1) klasik SLR'lerden pek te ayrılamıyordu. Biraz daha boyut ufalmıştı, o kadar. Ardından kısa bir süre önce Olympus E-P1 (Kısaca Pen diyorlar) göründü. Bu sefer olmuştu, yani neredeyse olmuştu. Gövde hafif irice bir kompakt makine boyutundaydı, lensler de nispeten ufalmıştı zaten. Kalite de iyi olunca, bu makine tutar dedim. Gelgelelim dingil Olympus makineye flaş koymamış. Gece veya iç mekanlarda fotoğraf çekmek isteyenler parmak kadar flaşa fahiş ücret ödemek zorundalar. Bu da makinenin hedef kitlesi olan amatör kullanıcıların pek sevdiği birşey değil.
Micro Four-Thirds sisteminin kısa (zaten çıkalı ne kadar oldu ki) tarihçesini anlattıktan sonra başlıkta ismi geçen ve doğal olarak yazımızın konusu olan makineye gelelim. Aslında anlatacak fazla birşey yok, çünkü bu makine yukarıda anlattığım Olympus'un dahili flaşa sahip olanı. Bir de rengi siyah, daha karizmatik duruyor. Bu sisteme özel küçültülmüş lensler kullanıyor (aynı lensler yukarıda bahsettiğim diğer makinelere de uyuyor) ama istenirse bir adaptör vasıtasıyla standart Zuiko (Olympus) lenslerle de kullanılabiliyor. Sistemin yapısı gereği optik vizör yok, kompakt makineler gibi ekrana bakarak kullanılıyor. SLR muadili olduğu için tüm manuel kontrollere sahip. Zaten bu makineleri alacak kişiler profesyonel fotoğrafçılar değil. Şu ana kadar çıkmış hiçbir Micro Four-Thirds makine Nikon D90 veya Canon 50D (veya bunların üstü) makinelere muadil değil. Burada hedef kitle daha çok Nikon D5000 veya Canon 500D kullanıcıları, yani bilgili veya meraklı amatörler.
Bu ilginç ve güzel makineyle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya veya şuraya tıklayabilirsiniz. Henüz sadece teknik özellikler var ortada, bir de kısa bir ön inceleme. Detaylı testler için biraz beklememiz gerekecek. Beklemek istemeyenler ise şuraya tıklayarak uzman (ve tutucu) fotoğrafçı Ken Rockwell'in kendi sitesindeki Olympus E-P1 incelemesini okuyabilirler. Ne de olsa dahili flaş haricinde ikisi aynı makine. En azından sensör ve lens kalitesi hakkında genel bir fikir verebilir. Burada verdiğim tüm kaynaklar İngilizcedir. Üzgünüm, ama hala detaylı incelemeler yapan bir Türkçe fotoğrafçılık sitesi yok, veya var ama ben bulamadım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder