18 Haziran 2009 Perşembe

Teknolojik ürünün lüksü olur mu?

Olmaz. Tabi bu kadar kısa kesecek değilim ama baştan söylüyorum işte. Olmaz. Elbette günümüzde teknolojik olmayan ürün yok gibi, ama safi teknolojiden oluşan bilgisayar (ve parçaları), cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi gibi ürünlerden bahsediyorum ben. Bu ürünler teknolojiye öyle bağımlılar ki, çok hızlı eskiyorlar. Bugün en güçlü dijital SLR makineyi alın, 3 yıl sonra hurdaya çıkacaktır. En pahalı telefonlar bile 1-2 yıl içerisinde ayağa düşüyor. Hele bilgisayarların durumu daha da vahim.
Birkaç gün önce çeşitli internet sitelerinde Asus firmasının hazırladığı sayılı üretim ekran kartıyla ilgili haberleri görünce bu yazıyı yazmak geldi aklıma. Yanda gördüğünüz ekran kartı tamı tamına 1680$ fiyatla satışa sunulacakmış. Bu fiyatın yurtdışı fiyatı olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer bu kart ülkemize gelirse (sadece 1000 adet üretilecekmiş, yani gelmeyebilir) bizim satıcıların ekstra karı ve muhtelif vergilerle 2000$ seviyesini aşar. Peki hepsi ne için? Oyunları diğer sıradan insanlardan "birazcık" daha hızlı oynamak için. Edindiğim bilgilere göre Nvidia GeForce GTX 295 işlemcisini kullanan bu kartın referans modellerden çok ta farkı yok. Zaten olamaz. Saat hızları biraz arttırılmış, soğutma sistemi güçlendirilmiş, biraz daha kaliteli parçalar kullanılmış o kadar. Neticede 2 sene sonra bu da ayağa düşecek, 200$'a satılan ekran kartları bundan daha az enerji tüketerek daha iyi performans verecek, hatta yeni teknolojileri (dx11 gibi) destekleyecek. Bunu alan kişi de eğer birazcık parasının değerini bilen biriyse bu kartı aldığı günü nefretle anacak.
Benzer durum Leica fotoğraf makinelerinde yaşanmıştı. Bilindiği üzerre Leica fotoğraf piyasasının lüks markasıdır, tüm ürünleri muadil modellerden (2 kat filan) daha pahalıdır. Bu durum klasik Leica kullanıcılarını hiç rahatsız etmedi, çünkü filmli makineler döneminde onlar bir Leica aldıklarında onu senelerce kullanıyorlar, hatta miras olarak çocuklarına bırakabiliyorlardı. Ne de olsa film teknolojisinde önemli olan filmdi, fotoğraf makinesinin teknolojisi çok şeyi değiştirmiyordu. Leica süper malzeme ve işçilik kalitesiyle kendisinden 20 sene sonra çıkan Nikon ve Canon'larla rekabet edebiliyordu. Sonra dijital çıktı ve mertlik bozuldu. 8000$ verip Leica dijital SLR'nin sadece gövdesini alan kişi 2 sene sonra kendisini aptal gibi hissediyordu çünkü çoluk çocuk ellerinde 200$'lık makinelerle onun servet değerindeki Leica'sından daha kaliteli resimler çekiyorlardı. İyi malzeme ve işçilik kalitesi, uzun ömür, havalı görünüm pek birşey ifade etmiyor dijital dünyada. Ne alırsanız alın çok hızlı eskiyor, sonra verdiğiniz paraya yanıyorsunuz.
Bunun benzeri durumlar hep karşımıza çıkıyor, Vertu (ve benzeri) telefonlar, havalı görünümlü, kuzey Avrupa ülkelerinden gelen TV'ler gibi pek çok örnek verilebilir bu konuda. Yazı yeterince uzun olduğu için bunlardan bahsetmeyeceğim. Kimsenin işine karışmak bana düşmez, ama harcayacak çok paranız varsa ve lüks tüketim meraklısıysanız paranızı saat, mücevher gibi modası kolay kolay geçmeyen, değerini koruyan şeylere yatırın. Elektronik ürünlere servet yatırmayın, teknolojinin lüksü olmuyor.

6 yorum:

  1. YORUM EPISODE 1(EVERY SAGA HAS A BEGINNING)

    Sevgili düşünen adam öncelikle seni deşifre etmemeye devam ediyorum.Çok saygılıyım.Ama hemen konuya girmek istiyorum keza bu yazıyı okuyunca çok heyecanlandım.acil yorum yazmalıyım ve gelecek nesillere ışık tutmanı desteklemem gerektiğini düşündüm.belki 1000 yıl sonra birisi blogspot serverının harddiskini bulup içindeki bilgileri çıkarmak ister ve bu yazıları okuyup bizim hangi teknoloji seviyesinde olduğumuzu öğrenmiş olur.evet teknoloji seviyesi diyerek hemen konuya girmem gerekiyor.1997-1998 yıllarında Nvidia isimli bir firma piyasaya TNT kod isimli bir ekran kartı çıkartır.OpenGL destekli bir ekran kartı oyun dünyasında birşeyleri ateşlemeye hazırlanıyordur sanki.herkes kendi kesesince bu kartın üst ve alt modellerine yavaş yavaş para vermeye başlarlar.Ah o yıllardan bir fiyat listesi vardı elimde de bulursam onu da yollayacağım.4mb S3 ekran kartları 40-50 dolar.şöyle 16mb lık bir ekran kartı almaya kalksan 250-300 doları gözden çıkaracaksın 3dfx ler voodoo banshee lerin arasında sıyrılmıştı riva tnt ekran kartı.16mb lık bu kartın fiyatı 150 dolar ı aşmıyordu emsallerinin 300 dolar olduğu o günlerde.bir anda herkes bunu farketmeye başlayınca türkiye piyasasına daha çok çekilmeye başlandı.Çünkü kartlar kaliteli ve dönemin oyunlarının hakkını veriyordu.ben de o kartların ucuz modeli olan 32mb riva tnt2 m64 almıştım bahsi geçen dönemde.Tek kelimeyle 3d çağı başlamıştı artık hepimiz için.colin mcrae rally hiç böyle görünmemişti gözümüze.fifa98 ler felan.Bir anda PC ler çok daha sıkı bir rakibi oldu Playstation konsolların.Sonra Nvidia firması dünyanın ilk grafik işlemcili ekran kartını üretti.Evet Geforce doğdu.Artık hiçbirşey eskisi gibi değildi.Tatmin olmuyorduk.Daha fazla hız daha akıcı grafikler saniyede 80-90 kare.iyide hiç gözlerini ve algılama hızını düşünen yok.insanoğlunun gözü saniye de 30 kareden ötesini algılayamıyor.Derken o dönemde 250 dolar olan kartı pazarlık al takke ver külah ben 212 dolara aldım.Leadtek Geforce 256 DDR Plus.Devasa bir soğutucu.32mb bellek.120mhz gpu hızı ve 333 mhz bellek hızı ile tanıştık.

    YanıtlaSil
  2. YORUM EPISODE 2(ATTACK OF THE FUTUREMARK)

    İşin doğrusu ben yukarıdaki ekran kartının resmini ilk gördüğümde VHS kaset sandım.Çünkü benim 212 dolar verip aldığım ve üzerinde devasa fan var dediğim kartın üzerindeki fan artık ekonomik modellere takılıyor.Derken Geforce 2 çıktı.Ve peşine yeniden ucuz modeli olan Geforce 2 MX çıktı.biraz overclock yapılarak orjinalini pek aratmıyordu.Eh bizlerde o kadar oyun delisi değildik.Ama sürekli çözünürlülükler yükseliyor.Birde ileride başımızın belası olacağını hiç bilmediğimiz bir benchmark yazılımı boy gösteriyordu.3D MARK 2000.Evet o yıllarda ekran kartlarını pek de zorlamayan bu yazılımın bugünkü hallerini de anlatacağım.teknoloji 6 ayda bir yenileniyor.Nvidia 6 ayda bir yeni işlemci üretiyordu.Bir de bu ürettiği grafik işlemcileri sürekli sürücü güncellemeleriyle desteklemeye başladı.geforce 3 titanium(az bakmamıştım o dönemde vitrine ciğerci kedisi gibi).geforce 4 4200 titanium çıktı ve derken işte yine bir ekonomik model geforce 4 mx.piyasaya bu model öyle bir girdi ki artık insanlar performansa çok aldanmıyorlar demeye başlamıştım.hemen her makinaya geforce 4 mx takılır olmuştu.öyle ki geforce fx çıktığında bile bu model devam edecek mx 4000 adını alacaktı.yıllar geçiyor ve GTA nın ilk versiyonunu çıktığı gibi oynamaya nail olmuş bizler artık yaşlanıyorduk galiba.yeni nesil ise doyumsuzdu.orta seviye ekran kartlarına dahi ya bu takılıyo deme küstahlığına bile ulaşmışlardı.Oysa bu ekran kartı takılıyo dediği kartın (dikkat yukarıda verdiğim değerlerle lütfen kıyaslayın) işlemci hızı 700 mhz bellek hızları 1400mhz ye gelmiş hatta artık işin içine bir de shader hızı girmişti o da 1000mhz lerde seyrediyordu.Bu kartada takılıyo abi çok ısınıyo felan diyen gençleri görünce dedim ki.Artık Ekonomi herşey.Ve Bırakın bir ekran kartına 1000 küsür dolar vermeyi.dizüstü bir bilgisayara bile 900 lira vermeyi düşünmeliyiz.Neden mi çok basit.Çünkü artık 3DMARK yazılımının akıcı çalıştırabileceği bir kart olduğuna inanmıyorum.adamlar üçgenlere yükleniyorlar.texturelara yükleniyorlar.sanki amaçları kullanıcının elindeki ekran kartı yansın.Yada kullanıcı verdiği 500 dolar para içine otursun.Ah be canım sen bu karta bu kadar para verdin ama bak daha basit bir shader testinde bile 20fps yi geçemiyor diyorlar.Kandırıyolar artık bizi ey kullanıcılarım.Bu yüzden ihtiyacını belirle ve öyle yola çık.Saygılar Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. EPISODE 3 (REVENGE OF THE POWERUSER)

    2001 yılında 3dmark Madonion ile olan son ürününü meydana getirdi.Bu noktadan sonra ne oldu bilemiyoruz.Mad Onion kayıplara karıştı.O mütevazi grafikler artık yoktu.tam 1 sene süren çalışmanın sonucunda 3dmark 2003 çıktı.İşte Futuremark adıyla çıkan ilk 3dmark.Testler halen daha pek çok bilgisayar sistemini zorluyor.Saniye Kareler hep düşük zaten.Bu zulüm tam 6 senedir sürüyor.Bu zaman sürecinde neler oldu.2002 yılında tekrar hareketlenmeye başlayan ATI firması 2003 yılında ateşlenmeye başladı.Ve 2005 e doğru AMD ile birleştikten sonra iyice ivme kazanır oldu.Biz bunlar olurken hala ekran kartlarının işlemcilerin ucuzlamasını bekledik.Tabiri yerindeyse Bir öğrencinin 2 haftalık harçlığıyla alabileceğimizi hayal ettik hep bilgisayar ürünlerini.Ekran kartı piyasasında ddr2 teknolojisi özellikleri kırpılmış ekran kartları ve AMD markalı çift çekirdekliler yine imdadımıza yetişti.Ben şahsen artık bu tür şeyler için oldukça vakitsiz bir bilgisayar kullanıcısıyım.Yani şunu yapamıyorum ne yazık ki bilgisayar da toplarım kariyer de olmuyor.Mecburen ekmek parası için kariyerimin peşine takıldım.Ama yine de zaman zaman oturup ya şu oyunun da adını çok duydum reklamı da var merak ettim neymiş bu Red Alert 3 yada neymiş bu GTA IV diye oyunları satın alıp
    (Lütfen Orjinal Oyun ve Yazılım Satın alalım.Alamıyorsak yada istemiyorsak tek bir yol var LINUX)şöyle bir bakıyorum.Eh şöyle bir bakarken de oyunun çapakları insanın gözüne batmıyor.Ya benim ekran kartım da eskimiş.İşlemcimde yavaşlamış.Ram artık yetmez olmuş diyemiyor insan.Yine de son upgrade imi geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptım.AMD Athlon 64 X2 5200 işlemci.2gb ddr2 800 bellek ve bunların yayıla yayıla çalışabileceği bir ECS A740 çipsetli anakart aldım.Ve gördüm ki evet performans gerekli ama herşey dozunda lazım.Bu sistem benim halen işimi görüyor.Dahası eski sistemim athlon64 3000+ işlemci nforce4 anakart ve 2gb ddr 400 ram de halen işimi görmekte.Anladım ki hiç kimse hiç kimse sen değil hiç kimse... pardon.Anladım ki İktisat çok önemli bir kavram.Bize ihtiyacımızı belirlemeyi öğütlüyor.Çünkü ben hiç kullanmayacağım bir performans yapısına niye para vereyim.Benim şu an ki çalışma sistemimde ne yazık ki herhangi bir opengl uygulama yok,herhangi bir cad yada 3d uygulama kullanmıyorum.O halde benim ihtiyacıma daha çok para yatırmalıyım.Benim ihtiyacım güçlü işlemci,yüksek ram ve harddisk sığası gerektiriyor.O halde finansal kaynakları bu yönde yönlendirmek en doğrusu.Yani 300-400 dolar parayı ekran kartına vermek yerine 50-60 dolar bir ekran kartına verip.geri kalan parayla bellek harddisk veya işlemci alabilirim.mesela şu an anakartım 3 ve 4 çekirdekli AmD işlemcilere uyumlu gibi.Kendine iyi bak türkiye.Her nerede overclocklanıyor ve fanın yeterli soğutmuyorsa.

    YanıtlaSil
  4. EPISODE 4(A NEW HOPE)

    Teknoloji aşkı nedir bilir misiniz sayın ve sevgili okurlar.O zaman şöyle episode 1 den beri bir göz gezdirin ve bu yazıya tekrar gelelim.Teknoloji aşkı şudur.Bir teknoloji ürününü ihtirasla istersiniz belki alırsınız belki de alamazsınız.bu bütün herşey için geçerlidir.ama bunun teknoloji ile olanı teknoloji aşkı yada ihtirası diyebiliriz.Episode 1 den beri dikkat ettiyseniz Cep telefonları ile ilgili hiçbirşey yazmadım.Bu eksikliği ben de farkettim.Ama üzgünüm bu konuda yazı yazmayacağım.Çünkü cep telefonları amaçlarının dışında kullanılmaktadır.Tıpkı Laptop kullananlar gibi.Bu aralar dikkat ettim herkeste bir laptop özentisi başladı.Eh tabi kullanıcısına daha ciddi bir hava katıyor.Vay be adamı gördün mü herif girdi kafeye açtı laptopunu tıkır tıkır çalıştı arada telefon görüşmesini de yaptı."Alo Hüseyin Bey Malzemelerin teslimatı tarafınıza yapıldı mı?" gibi konuşmalar.Halbuki telefonda konuştuğu kimse yok.Sırf piyasa yapmak için laptop u açıyor.Belki internette chat yapıyor belki onu bile yapamıyor rastgele tuşlara basıyor.Olmaz arkadaşlar olmaz bu gidişe bir dur dememiz gerekiyor.Ha şu olsa canımla beraber.Birisi iş adamıdır.Elinde stoğu olan girdi çıktısı olan ürünleri vardır internetten takip ediyordur.Diğeri yazılım uzmanıdır.Bir kurumun veritabanını düzeltiyordur.Veya işte bildiğimiz adam akıllı işlerini yapıyordur.Ama ibik kafalı donu görünen bir kıyafetle bunları yapıyorsa ben biraz şüphe ederim.Amerikada olsa belki normal karşılarım ama üzgünüüm ki burası amerika diil.Türkiye.Türkiye de saçın az yamuk dursa favorin 3 milim uzun olsa.top sakalın varsa kulağında da küpe varsa seninle kimse iş yapmaz dostum üzgünüm.İhtiyacını belirle.

    YanıtlaSil
  5. EPISODE 5(EMPIRE STRIKES BACK AT 30FPS)

    Gel gelelim bugüne sevgili okurlar.Yahu işlemci teknolojileri almış başını gitmiş.6-8 çekirdekli serverlardan bahsediliyor.;INtel şunu yaptı karşılığında AMd de şunu yaptı.İşte Ati şu ekran kartını üretmiş Nvidia da bu misillemeyi yapmış.Aldanmayın sevgili okurlar.Ben hala sistemlerde gözle görülür bir hızlanma göremiyorum.Bir oyunun yükleme süresi hala aynı.frame oranları aynı.Eh peki ben ne anladım 4 çekirdekten.Boşa mı verdim o kadar parayı.Sentetik Benchmarklar senin işlemcin şöyle iyi böyle güzel desin diye mi aldım bu işlemciyi.Burada şu konuya değinmek istiyorum.Aslında Pahalı bir işlemci almaya karar verdiysek aslında pahalı bir sistem almaya karar vermemiz gerekiyor.Yoksa o kadar parayı işlemciye neredeyse boşuna vermiş oluyoruz.Neden mi.Çünkü sadece 667mhz bellek hızı destekleyen bir anakarta istersek 1333 mhz hızlı bellek takalım o yine 667mhz çalışacaktır.dolayısı ile bütün parçaların hızlı olması gerekli.Eh bu iş de maaliyetli.Alacağınız en yüksek seviye sistem bence yine orta seviye olmalıdır.Çünkü zaten neredeyse 6-7 ayda bir sistem değişiyor.Oturaklı bir sistem kurmak daha makul geliyor bana en azından şu ara.

    YanıtlaSil
  6. EPISODE 6(RETURN OF THE ATX CASE SYSTEMS)

    Arkadaşlar kaçınız bu fikrime katılır bilmiyorum.Ama artık mobilleşen bir dünya içindeyiz.Herşeyimizi heryere taşıyoruz.notebooklar alıyoruz.onlara bazı programları yükleyip.Client server çalışması yapıyoruz.Ama neden notebooklarımıza işkence etmeye bu kadar meraklıyız.Hergün binlerce belgeyle dolduruyoruz onları.Diyeceğim o dur ki.Evde iyi yada kötü ağa bağlanabilen bir kasanız varsa.Ona şöyle yüksek kapasiteli terrabyte türünden bir harddisk alalım.windows kurup ikinci sürücüsünü paylaşıma açalım.ve programlarımızı indirdiğimiz filmleri ve müzikleri onlara yükleyelim.Kısaca Kendi Home Serverımızı oluşturalım.Evin heryerinden o server a ulaşalım.Hatta yapabilirsek.FTP server haline getirip uzaktan ufak tefek size özgü döküman program ve dosyalarımız çekelim.Teknolojiyi kullanalım arkadaşlar.Her evde bir Home Server olmalıdır artık.

    YanıtlaSil