13 Haziran 2009 Cumartesi

Bir devrimin yaşgünü


Ben 2 gün dayanamadım, bugünden yazıyorum. Pazartesi günü fotoğrafçılık tarihinde bir devrimin 10. yaşgünü. 15 haziran 1999 tarihinde Nikon ilk gerçek dijital SLR fotoğraf makinesi olan D1'i duyurdu. Tabii ki bundan önce de dijital fotoğraf makineleri vardı ama kullanışlı değillerdi ve çok pahalıydılar. Nikon D1 bir profesyonelin kullanabileceği kadar pratikti (profesyoneller pratikliğe çok önem veriyorlar) ve fiyatı 5000$ (sadece gövde için) gibi makul bir seviyedeydi. Çüş demeyin, bu fiyat tam boy sensöre sahip üst seviye SLR için hala kabul gören normal bir rakam.
Peki bu zamanının süper makinesinin çözünürlüğü kaç megapikseldi? Yazıyorum ama gülmeyin. 2.7 megapiksel. Evet, yanlış okumadınız. Şu anda çoğunuzun cep telefonu kamerasından bile daha düşük bir piksel sayısına sahipti bu canavar. O zaman için canavardı tabii. Şimdi bedava verseniz kimse almaz ama o zamanlar çok kıymetliydi. Hey gidi günler hey...
Daha da ilginç birşeyi belirtmek isterim. Nikon 15 haziran 1999 günü sadece bu makineyi duyurmadı, bunun yanında bir de 17-35mm f/2.8 af-s lensini duyurdu. İşte o lens şu anda hala aranan bir lens ve 2. el fiyatı 1999 yılındaki mağaza fiyatının üzerinde. Beraber duyurulan makine para etmezken lens kıymete binmiş. Demek ki lense verilen paraya acımamak lazım.

1 yorum:

  1. İbrahim EKŞİ

    Sözlerime başlamadan önce böyle gereklimi gereksizmi belli olmayan konularda doğrumu değilmi belli olmayan fikirlerinle bizde dumur oluşturup apıştırdığın için teşekkür edip etmeme konusunda kararsız kaldığımı belirterek yorumuma başlamak istiyorum :(iki nokta üst üste)
    Yok kanonmuş yok nikonmuş yok kepeğe ve şaç dökülmelerine karşı etkili pentaksmış bunlar koca bir yaaalaaan! Fotoğraf makinesinin iyisi kötüsü olmaz .Düğmesine basınca fotoğraf çekiyomu kardeşim cevabın evetse o zaman elinde tuttuğun bir fotoğraf makinesi demektir ve amacına ulaşmanın vermiş olduğu o hazla kendinden bile geçebilirsin. Bu markacılık ayakları 1200 lerin sonu 146 ların başı ve 7.yüzyılın ortalarında insanlarda baş göstermiş bir tür akut allerjik hemoroid hastalığı olup çook bulaşıcı bir yapıya sahip olduğundan ve tedavisi çok zor olduğundan günümüze kadar artarak gelmiştir. Bu nikon kanon ve ismini burada zikretmek istemediğim bir çok marka (onlar kendini biliyor) insanlardaki bu hastalığı kullanarak aynı aleti aynı özelliklere sahip olmasına rağmen farklı fiyatlarla satıyor. Örneğin bir vebkem 10 benjaminken ,kıtıbiyoz bir nikon 5000 -6000 benjamin yaw siz kimi kandırıyorsunuz ikiside fotğraf çekiyo işte. Bunlara kanmayalım arkadaşlar.Benden size bir dost tavsiyesi

    YanıtlaSil