14 Haziran 2014 Cumartesi

Windows Phone 8.1 Developer Preview izlenimlerim

Windows Phone 8.1 Developer Preview'a geçtim dün. İzlenimlerimi yazayım, aranızda Windows Phone kullanan varsa işine yarar belki.

Geçiş biraz meşakkatli oldu. Arka arkaya işletim sistemi güncellemesi kurdu birkaç tane (herbirinin kurulumu da zaman alıyor), ondan sonra gerçek 8.1 güncellemesini kurdu, daha sonra ona da bir güncelleme yaptı filan, yani yavaş ve içi biraz dolu olan Lumia 520'nin sadece geçiş süreci birkaç saat sürdü. Bir de ben muhtelif kaynaklarda telefonun sıfırlanıp herşeyin baştan yüklenmesi gerekebileceğini, aksi halde performansın düştüğünü, pilin dayanmadığını filan okudum. Hazır böyle birşey yapmışken sıfırlayalım dedim, herşeyi sıfırlayıp yedekten geri getirdim, tüm uygulamalar baştan kuruldu filan, bir saatten fazla da o sürdü. Yarım gün sürdü yani anlayacağınız. İşin kötüsü, bu süre zarfında telefonu bırakıp gidemiyorsunuz, ara sıra bakıp birşey soruyorsa onaylamak filan gerekiyor. Yani öyle "gece yatarken başlatayım işlemi, sabah tamamlanmış olur" gibi birşey mümkün değil. Telefon da bu esnada çalışmıyor. Sizi arayanlar ulaşamıyor. Sıkıntı yani...

8.1 güncellemesiyle işletim sistemi baya değişiyor, yani aynısının makyajlısı deyip geçmek haksızlık olur. Temel menü yapısı aynı ama çok şey eklenmiş. Üstten kayarak açılan bildirim merkezi var. Bildirimler güzel de, asıl güzel olan bunun üst tarafındaki Android ve iOS'ta da olan kısayol tuşları. Buradan tek tuşla kablosuz bağlantıyı, konum hizmetlerini filan açıp kapatmak mümkün. Önceden menüye girip kapatmak gerekiyordu, bu işlemler çok daha kolaylaşmış. Hemen her noktaya küçük düzeltmeler gelmiş. Mesela kablosuz bağlantıyı kapattığınızda belirli bir süre sonra yeniden açılmasını sağlayan bir seçenek gelmiş. VPN seçeneği var, kullananların işine yarayacaktır. Böyle ufak tefek ama faydalı eklemeler yapılmış.

Ana ekran artık istenirse 3 sütun (küçük ikonlarla 6 sütun) olabiliyor. Önceden bu sadece kocaman ekranlı "phablet" modellerinde vardı, şimdi hepsinde oluyor. Böylece biraz daha küçük ikonlara katlanarak ana ekrana daha fazla uygulama sığdırılıyor, aşağı yukarı kaydırarak uygulama arama azalıyor. İyi olmuş. Lumia 520 gibi nispeten küçük ekranlı modellerde ikonlar biraz fazla küçülüyor, ama alışınca kullanılıyor. 4.51 - 5" ekranlı modellerde ideal olacaktır. Ana ekran artık tek renk arka plan kullanmak zorunda değil, duvar kağıdı koyulabiliyor. Uyumlu (kendine has rengi olmayıp mevcut arka planın rengini alan ikona sahip) uygulamaların ikonları şeffaflaşıyor bu durumda. Lakin arkaya yine insan resmi koymak filan pek iyi olmuyor. Sonra sevdiceğinizin gözünün üstüne Whatsapp logosu çıkıyor filan, hoş şeyler değil bunlar.

Performansta düşüş olmuyor güncelleme sonrasında. Hani iOS ve Android her büyük güncellemede performans artışı vaadeder, ama tam tersine eski cihazlarda performans düşüşü olur ya, bunda öyle değil. Hatta daha bile hızlanmış sistem, gerçekten artış var. Şu anda alınabilecek en fukara işi Windows Phone cihazı olan Lumia 520 bile yavaşlık hissettirmiyor. O konuda bir sıkıntı yok yani. Kaynak kullanımı yüksek değil, verimlilik gayet iyi.

Bu beta versiyonun sıkıntısı sanırım, Vodafone'un hücresel internet ve MMS ayarlarını tanımadı. Daha doğrusu telefonun üzerindeki Vodafone bağlantı noktası etkinleştirilemiyor. Bu da hücresel internetin çalışmaması anlamına geliyor. Yeni bir bağlantı noktası oluşturup ayarları elle girmek gerekiyor. Vodafone'a *3636# ile açılan menüden ayar talebinde bulununca ayarlar geliyormuş (bana gelmedi) ama bunlar da telefonu kapatıp açınca gidiyormuş. Bu Nokia'lara özgü bir sorun, çünkü Nokia Lumia telefonlar hücresel bağlantıların düzenlenmesi için Nokia'nın Erişim Merkezi isimli kendine has bir yazılımını kullanıyorlar. HTC'lerde böyle birşe yok, sorun da yok. Onlar sanırım Microsoft'un kendi daha basit çözümüyle yetiniyorlar. Neyse, neticede böyle bir sıkıntı var, ama yakında düzelir herhalde.

Hücresel bağlantı ayarlarını bölmüşler, bu hoşuma gitmedi. Bir ekranda veri bağlantısını açıp kapatabiliyoruz, ama 2G - 3G geçişini oradan girilen başka bir ekranda yapmamız lazım. Şöyle tek ekrandan "veri kapalı - 2G modu" ile "veri açık - 3G modu" arasında geçiş yapmak imkansız artık. Cep telefonu üreticileri sanki cihazlara kuş kadar pili koyan kendileri değilmiş gibi hala herkesin veri bağlantısını, 3G'yi, GPS'i, Bluetooth'u filan sürekli açık tutmalarını bekliyorlar. Sanırım hafiften dayak istiyorlar.

Internet Explorer 11 gelmiş, daha hızlanmış, güzelleşmiş. Hala bir numarası yok ama eskisine göre daha iyi işte. Çoğu uygulama güncellenmiş, 8.1'e uyumlu olmuş ama hala ufak tefek aksaklıklar (glitch) var. Mesela WhatsApp ara sıra "bu sürüm kullandığınız işletim sistemine uyumlu değildir, bazı özellikler çalışmayabilir" filan diyor. Çalışmayan birşey göremedim ama diyor işte. Eskiden olmayan uygulama güncellemelerini manuel olarak (zorla) kontrol etme olayı gelmiş, çok iyi olmuş. Önceden bunun için ayrı uygulama gerekebiliyordu. Eğer hızlı bir hafıza kartı kullanıyorsanız uygulamaları hafıza kartına kurabiliyorsunuz. Hiçbir hafıza kartı telefonun kendi dahili depolama alanı kadar hızlı olamıyor maalesef. Ayrıca hafıza kartına erişim pilden yiyor. Ancak böyle sürekli kullanılmayan, ayda yılda bir çalıştırdığınız, ama telefonda bulunmasını istediğiniz uygulamaları atın hafıza kartına, yer açılsın, cihaz rahatlasın. Güzel bir özellik, özellikle benim gibi düşük seviye cihaz kullananların işine yarayacaktır.

Ben Windows Phone 8.1'i genel olarak beğendim. Hani "Tam olmuş mu? Süper mi?" derseniz "tam olmamış hala" diyeceğim, ama gelişme büyük. Windows Phone büyük rakipleriyle arasındaki farkı hızla kapatıyor. Ufak tefek eksiklikleri hala var ama bence Windows Phone 8.1 normal kullanıcıların hemen hepsinin isteklerini karşılayacak seviyeye gelmiş. Önümüzdeki aylarda çıkacak birkaç güncellemeyle daha da güzelleşir. Şu ana kadar uygulama güncellemeleri hep 8.1'e uyumluluk için geldi, uygulamalarda bir değişiklik olmadı. Bundan sonra ufak ufak uygulamalar da değişecekler, 8.1 ile gelen yeni olanaklardan faydalanacak şekilde adapte olacaklar. Windows Phone 8.1'in faydasını asıl o zaman göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder