27 Mayıs 2013 Pazartesi

En "akıllı" bisiklet gidonu: Helios

Başlığa bakıp "Akıllı gidon mu olur?" demeyin. Artık herşey akıllanıyor, bisiklet gidonları neden akıllanmasın? Kenny Gibbs'in geliştirdiği Helios da bu akıllanmış gidonların ilk örneklerinden. Tüm bisikletlere uygun olan bu gidon takıldığı bisiklete ilginç fonksiyonlar kazandırıyor. Helios'un içinde kendi şarj edilebilir pili var. Bu pil sadece ışıkların yanması için kullanılmıyor tabi, daha faydalı işlere de yarıyor. Üzerinde gömülü GPS alıcısıyla gelen Helios Bluetooth üzerinden iPhone'lara bağlanabiliyor. iPhone'a yüklenecek olan özel uygulama Helios'un GPS modülüyle iletişime geçip o an bulunulan yeri haritada işaretleyebiliyor. Böylece gidilen rota, mesafe ve hız gibi bilgiler telefondan görülebiliyor, hatta ilerisi için arşivlenebiliyor. Evet, iPhone'un kendi GPS modülüyle de bu yapılabilirdi, ama bisiklet meraklıları uzun gezileri severler. iPhone'un pili GPS açıkken çok kısa süre dayanabiliyor, bisiklet meraklılarının uzun gezintilerine yetmeyeceği kesin. Bu yüzden Helios'un kendi GPS modülü bu iş için çok daha uygun.

Gidondaki GPS modülünün tek avantajı telefonun pilini harcamaması değil. Helios'un üzerinde bir de SIM kart yuvası mevcut. Buraya hattı açık bir kart takıldığında Helios sahibiyle uzaktan iletişime geçebiliyor. Örneğin; olur da bisiklet çalınırsa sahibi Helios'a bir mesaj gönderiyor, Helios da bulunduğu yerin koordinatlarıyla mesaja cevap veriyor. Bu da güzel birşey, hırsızlığa karşı gayet etkili bir yöntem. Helios'un üzerinde gidilen yönü aydınlatması için kendi LED farı var. Bu far istendiğinde manuel olarak kontrol ediliyor, istendiğinde de otomatik moda alınıyor, böylece sahibi bisikletin yakınındaysa far kendiliğinden yanıyor. Gidonun arka kısmında arkaya bakan LED ışıklar mevcut. Renkleri değişebilen bu ışıklar farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Gidilen hıza göre renk değiştirmeleri sağlanarak basit bir hız göstergesi olarak kullanılabiliyorlar mesela. Ayrıca, klasik sinyal lambası gibi de işlev görebiliyorlar. Eğer istenirse GPS alıcısı ve iPhone'daki uygulamaya entegre edilebiliyorlar, böylece iPhone'da hazırlanan rotada eğer bir tarafa dönmek gerekiyorsa o tarafa doğru otomatik olarak sinyal verebiliyorlar.

Genel olarak pedal çevirmek haricinde bir bisiklette yapılması gereken herşeyi yapan Helios şimdilik sadece bir Kickstarter projesi. Gerçi üretime geçmesi için hedeflenen rakam tutturulmuş, ama yine de yurtdışında popüler olup buralara gelmesi biraz uzun sürebilir. Şu anda Kickstarter'dan almak için 200$ yatırmak gerekiyor. Biraz pahalı gibi görünse de bisiklet meraklıları böyle bir gidon için bu rakamı mantıklı bulabilirler. Sonuçta uzun süre kullanılabilecek, farklı bir bisiklete geçildiğinde sökülüp ona takılabilecek bir ürün bu. Akıllı gidon Helios'un tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Proje hakkında daha detaylı bilgi almak veya Helios siparişi vermek için de proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2 yorum: