3 Nisan 2013 Çarşamba

Makyajlı (2014 model) Skoda Superb tanıtıldı

Skoda'nın ilginç görünümlü D sınıfı sedan modeli Superb hayranlarının karşısına makyajlanmış yeni görünümüyle çıkmaya hazırlanıyor. Passat'ın Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan kuzeni platform ve motorlarını paylaştığı Volkswagen logolu akrabasının gölgesinde kalsa da sunduğu fiyat / kalite oranı ve sınıfının üzerindeki fonksiyonelliğiyle çoğu kişinin ilgisini çeken bir otomobil. Makyajlı hali ise daha da çekici olmuş, ilk versiyondaki bazı eksiklikler giderilmiş. Çoğu makyaj operasyonunda olduğu gibi bu sefer de farlar (LED destekli, Bi-Xenon, viraja duyarlı olmuşlar), tamponlar ve panjur yenilenmiş. Bununla da yetinilmemiş, ön kaput da yeniden tasarlanmış. Aracın genelinde daha geometrik tasarımlar tercih edilmiş. Skoda'nın geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni Octavia'da ve yine bu yıl piyasaya sürülen Rapid'de gördüğümüz köşeli ama şık tasarım anlayışı 2014 Superb'e de uygulanmış.

Çoğu kişi için Superb'in ilk bakışta dikkat çeken kısmı "garip" arka tasarımı olmuştur. Bu tasarımın kullanılmasının bir sebebi var tabi; bu aşırı uzun tavan çizgisi ve garip görünümlü bagaj çıkıntısı sayesinde hem arabanın iç hacmi, hem de bagaj hacmi (595 litre - sınıfının en iyisi) arttırılıyor. Ayrıca, Superb'in yetenekli bagaj kapağı da bu tasarımın kullanılma sebeplerinden biri. Bilmeyenler için açıklayayım: Skoda Superb'in bagaj kapağı iki parça halinde tasarlanmış. İstenildiğinde tüm diğer arabalar gibi sadece bagaj kapağı açılıyor, istenildiğinde de bagaj kapağı arka camla birlikte açılarak hatchback bagajı gibi çok geniş bir yükleme ağzı ortaya çıkartılabiliyor. Özellikle bagaja büyük şeyler koymak isteyenler için çok faydalı bir özellik bu.

Superb'in iç mekanında "şekilsel" bir değişiklik yapılmamış, daha çok "dokusal" (yeni koltuk kumaşı seçenekleri) ve "renksel" (yeni renk seçenekleri) değişikliklere gidilmiş. Özellikle donanımlı modelleri alanlar artık iç mekan ve koltuklar için daha şık renkleri tercih edebilecekler. Motor ve şanzıman seçenekleri de aynı, zaten bu seçenekler VW grubunun neredeyse tamamında aynı. Buna rağmen makyajlı Superb mevcut modele göre ortalama %19 daha az yakıt tüketecek, çünkü Start-Stop ve kinetik enerji geri kazanım sistemleri (KERS) eklenmiş. Tabi bunlar her modelde olur mu bilinmez, orası biraz da ithalatçının insafına kalmış bir durum. Yeti modelinde çok tutan "Greenline" versiyonu Superb'e de uygulanmış. 1.6L dizel motorla satılan Superb Greenline 100KM'de sadece 4.2 litre yakıt tüketiyor. Bu büyüklükteki bir araba için bu rakam gerçekten başarılı.


Infotainment sistemleri elden geçirilmiş, ama zaten o konuda bir eksiklik yoktu. Daha önce sadece Audi'lerde görebildiğimiz bir özellik olan sunroof camına entegre güneş enerjisi panelleri Superb'in opsiyon listesine eklenmiş. Özellikle sıcak yaz günlerinde, araba güneş alan biryerde kaldığında fırına dönen kabini güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile havalandırmayı çalıştırıp aküyü bitirmeden serinleten bu teknoloji (tek cümlede anlatması zor oldu ama başardım) büyük ihtimalle sadece en donanımlı modellerle sunulacaktır. Güvenlik teknolojilerinden tek tek bahsetmek istemiyorum, ama direksiyon başında uyuma ihtimaline karşı sürücüyü dürten sistem bile var, yani bu konuda hiç eksik yok. Şangay'daki otomobil fuarında resmi tanıtımı yapılacak olan 2014 Skoda Superb'in Avrupa'daki satışı Haziran ayında başlayacak. Türkiye'ye ne zaman ve hangi baz fiyatla geleceği ise henüz belli değil. Superb'in bir de Combi isimli station wagon versiyonu var, ama ülkemizde station wagon arabalar hala "tesisatçı arabası" olarak görüldükleri için D sınıfında pek tercih edilmiyorlar. Bu yüzden pek satılacağını sanmıyorum. Görünce şaşırmayasınız diye resmini koydum, ama görme ihtimaliniz pek yok. Superb benim bir ara almayı düşündüğüm, bizzat denediğim ve çok beğendiğim bir araba. Şekli ilk bakışta biraz garip gelse de fonksiyonelliği ve sınıfının ötesindeki iç hacmiyle bu eksiğini kapatıyor. Malzeme ve işçilik kalitesi de daha pahalıya satılan muadillerini aratmayacak seviyede. Eğer yaz aylarında yeni bir D sınıfı otomobil almayı düşünüyorsanız Superb'e de bakmanızı öneririm, çok hoşunuza gidebilir.


1 yorum: