24 Ocak 2013 Perşembe

Steve Jobs Palm'ı patent davası açmakla tehdit etmiş, hem de yasadışı sebeple!

Apple'ın efsanevi kurucusu Steve Jobs'ın Palm firmasını haksız ve yasadışı sebeplerle tehdit ettiği ortaya çıktı. Üstelik, Steve Jobs tehdit etmek için de günümüzde bir Apple klasiği haline gelen patent ihlal davası açma yöntemini kullanmış. Şöyle ki, 2007 yılında (ve belki biraz da öncesinde) Palm daha yüksek maaş teklif ederek Apple çalışanlarını işe almaya çalışıyormuş. Haliyle Palm'ın elemanlarını ayartmasından rahatsız olan Apple'ın yöneticisi Steve Jobs Palm'ın o zamanki CEO'su Edward Colligan'a bir e-posta gönderip eğer elemanlarına iş teklif etmekten vazgeçmezse sonuçlarının kötü olacağını söylemiş. Edward Colligan da cesaretli adammış, Steve Jobs'a yaptıklarının yasal olduğunu ve Apple'dan korkmadığını belirten bir e-posta atmış. Steve Jobs da buna cevaben işin yasal kısmına girmek istemediğini, ama eğer iş mahkemeye yansırsa kendilerinin de patent davası açarak Palm'ı zarara uğratacaklarını söylemiş. Anlayacağınız, Steve Jobs patent kabadayılığı yaparak karşısındakini ezmeye kalkmış.

Bunların bugüne kadar ortaya çıkmamış olması zaten garip de, bugün ortaya çıkmış olması daha da ilginç bir sebebe dayanıyor. ABD'de firmaların kendi aralarında birbirlerinin elemanlarını işe almama konusunda anlaşma yapmaları yasak. Bu işverenleri tekelleştiriyor ve çalışanların daha iyi imkanlar sunan başka firmalar bulmalarını engelliyor. Apple, Google, Intel ve Adobe gibi teknoloji devleri geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili davalar yüzünden uyarılmışlar. Geçtiğimiz günlerde bu mesele yeniden hortlamış, çünkü beş kişi (bu firmaların çalışanları tabi) Apple, Google ve Intel'in kendi aralarında yaptıkları gizli (ve yasadışı) bir anlaşma gereğince birbirlerinin elemanlarını işe almadıklarını öne sürerek bu firmalara dava açmışlar. Steve Jobs'ın Palm'ı tehdit etmesiyle ilgili kayıtlar da bu davanın delili sayıldığı için ortaya çıkmış.

Apple'ın bir patent kabadayısı olduğunu zaten biliyorduk, ama bunun son birkaç yılda, Samsung ve Google ile kapışırken azdığını düşünüyorduk. Halbuki Apple (daha doğrusu Steve Jobs) eskiden beri böyleymiş. Gerçi Palm'dan birşey koparamamıştı Apple, büyük ihtimalle o yıllarda elinde pek dava açacak patent yoktu. Şöyle ki; Apple dokunmatik arayüzlere yeni yeni ısınırken Palm dokunmatik ekranla kullanılan cihazlar geliştirmekten sıkılmıştı. Bugün çoğumuzun cebinde taşıdığı akıllı telefonlar aslında gelişimine Palm'ın önayak olduğu PDA'lardan esinlenerek geliştirildi. Hani Apple "ön tarafının çoğunu ekranın kapladığı, köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen biçimli cihaz" patenti aldı ya, işte o biçimi Palm çok önceden zaten kullanıyordu. Tabi Palm sonra doğru kararlar alamadı, zayıfladı, HP'ye satıldı, sonra da kapatıldı. Apple da büyüyüp güçlendi, en güçlü teknoloji şirketlerinden biri oldu. Neyse, davaların birleştirilmesi mümkün olmasa da Steve Jobs'ın rakiplerini keyfine göre patent davalarıyla tehdit ettiğinin belgelendirilmesinin Apple - Samsung davalarını da etkileyebileceği söyleniyor. Neler olacağını ileride göreceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder