12 Ocak 2013 Cumartesi

Dünyanın En Yetenekli Protez Kolu

İlk gördüğümde şaşırdım açıkçası, terminatör gerçek mi oluyor, hatta starwars'daki gibi kesilen kolların bacakların yerine takılabilecek uzuvları yapmayı başardık mı gibi düşünceler geçti aklımdan, çünki bebionic3 adındaki bu protez kol daha önce gördüklerimiz gibi değil neredeyse, hatta tam işlevsel gerçek bir insan kolu.
Halen gördüğüm diğer protez kullananlar insanlar protez kol ve elleriyle sadece basit kavramalar ve tutuşlar yapabilirken (ki bu bile hiç kolu olmayanlar için çok iyi bir özelliktir) bu protez kol ile yazı yazmaktan yumurta kırmaya kadar her türlü iş normal bir el ile kullanıyormuşçasına yapılabiliyor.

Protez kolu incelemeden önce, beyine bağlı algılayıcı türünden kablolar veya deri altından bir veya birkaç çeşit bağlantı yapılıdığını düşünmüştüm ama bu protez kol aslen, kullanıcısının kolundaki kas hareketlerine tepki vererek kendi hareketini oluşturuyor. Yapısının daha çok kola benzemesi ve parmakların da gerçek birer parmak gibi görünmesi protez kol kullananlar için fizikselliğin ve kullanışlılığın yanında, vereceği moral açısından da faydalı olacağını düşündüğüm güzel bir gelişme bence.

Hareket konusunda tek takıldığım nokta; başparmağımıza has katlanma hareketini diğer el ile ayarlamak ve tekrar yerine getirmek zorunluluğu oldu. Keşke bir de üzerini insan derisine benzer bir maddeyle kaplasalardı dediğim Nigel Ackland'ın protez kolunu (kendisi sağlak), nasıl rahatlıkla kullandığını, yaptığı el ve bilek hareketlerini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz, merak etmeyin, imzasını bile atıyor ama evrensel hareketlerden hiçbirisini yapmıyor :P .



3 yorum:

  1. Bana sanki biraz üçkağıt var gibi geldi nedense. Sanki uzaktan kontrol ediyorlarmış hissine kapıldım.

    YanıtlaSil
  2. Güzel görünüyor. İnşallah daha çok gelişmeler yaşanır bu alanda ve ortaya çıkan işlevsel ürünlerin de fiyatı ucuz olur. Bedensel engelli olmak gerçekten çok zor; hele de bir uzuv yoksa.

    YanıtlaSil
  3. Bence harika birşey. Tabi gerçek bir kolun yerini tutmaz, ama yine de gayet işlevsel. Umarım testleri bir an önce bitirip seri üretime geçerler, bir de fiyatını makul tutarlar. Pek makul olmayacağını biliyorum tabi, ama belki ileride fiyat biraz düşer.

    YanıtlaSil