17 Aralık 2012 Pazartesi

Mercedes E serisi makyajlandı (ama hala hımbıl görünüyor)

Bir haftadır ülke dışında olduğum için yazı yazamamıştım, o arada önemli gelişmeler oldu tabi. Ben de biraz geç de olsa bunlardan bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki makyajlı Mercedes E serisi. Mercedes'in en popüler modellerinden olan E serisi önümüzdeki yıl makyajlı haliyle müşterilerin karşısına çıkacak. Tazelenmiş E serisini şimdiden tanıtan Mercedes bu araçla BMW 5 serisi ve Audi A6 gibi rakiplerine dinamiklik bakımından yaklaşmaya çalışmış. Çalışmış tabi, emeğe saygı gösteriyoruz, ama pek başarılı olamamış. E serisi tamamen yenilenen ön görünümüne rağmen hantal profilini korumuş. Arabanın dış görünümünü komple değiştirmeleri mümkün değil tabi, ellerinden geleni yapmışlar.

Farkedileceği üzere Mercedes arabanın ön kısmını değiştirmiş, arka kısma pek dokunmamış. Arka farların iç yapısı değişmiş ama genel görünüm aynı kalmış. E serisi çıktığında mevcut BMW 5 serisi ve Audi A6 henüz piyasada yoktu. Bu yüzden Mercedes'in modeli güzel görünüyordu. Daha sonra rakipleri çok daha dinamik ve sportif olan modellerini piyasaya sürünce E serisi pek bir hımbıl gözükmeye başladı. Üstelik, E serisinin iç mekanı da köşeli, garip bir modernizme sahip, eskisine göre daha az çekici bir tasarıma sahipti. Haliyle Mercedes E serisinin satışları düştü. Düştü diyorum, ama satışlar dibe vurmadı tabi. Bu sınıfın yaratıcısı sayılan bir model E serisi, arada çirkin tasarımlarla sevenlerini üzse de hala kredisi var. Üstelik, Mercedes'in ismi de satın alma tercihlerini değiştirebiliyor. Neticede, mevcut E serisini alanlar genelde arabayı çok beğendikleri için değil, Mercedes'e güvendikleri için alıyorlar.

Mercedes yeni E serisinin iç kısmında da büyük değişiklikler yapmamış. Birkaç değişiklik var tabi, ama bunlar genel görünümü etkilememiş. İç mekan tasarımı zaten kötü değildi, ama önceki modellerin verdiği "lüks" hissini veremiyordu. Nasıl desem, önceki kasa E serisine binildiğinde deri kaplı kapı döşemeleri ve kullanılan malzemenin kalitesi insana "benzer bir arabanın iki katı para verdim, ama bu konfora değer" dedirtiyordu. Yeni modelde bu hava yok maalesef. Derli toplu, güncel teknolojilere uygun, şık bir tasarım var, ama o his yok işte. Bunda Mercedes'in aksesuar paketlerini çeşitlendirip kafa karıştırmasının da etkisi vardır belki. Önceden Avantgarde paketli bir E serisi (220cdi veya 200 Kompressor değilse tabi) alındığında ısıtmalı, elektrikli, hafızalı deri koltuklar standart olarak geliyordu. Şimdiki Avantgarde modelleri kumaş, alelade koltuklarla satılıyor. Herşey opsiyonel olmuş, bu da Mercedes'e pek yakışmamış.

Bu kadar yerden yere vurmak yeter, biraz da güzel şeylerden bahsedelim. Mercedes bir sonraki nesil S serisinde de kullanacağı yeni elektronik sürüş yardımcılarını (üç harfliler) makyajlı E serisine de entegre etmiş. Bu sayede tazelenen E serisi mevcut modele göre biraz daha güvenli bir sürüşe kavuşmuş. Bu elektronik sürüş yardımcılarının arasında biz teknoloji meraklılarını en fazla heyecanlandıranı üç boyutlu stereoskopik kamera sistemi. Yeni E serisinde opsiyonel olarak sunulan bu sistem sayesinde iki kamera birlikte kullanılarak tıpkı üç boyutlu filmlerdeki gibi cisimlerin uzaklığı algılanabilecek ve aracın önündeki alanın üç boyutlu bir modeli oluşturulabilecek. Bir de yeni motor söylentisi var. Henüz hacmi belli olmayan bu dizel motora sahip model E200 CDI ismiyle satılacak ve 134HP güce sayip olacak. Mercedes yetkililerine göre E200 CDI 100 kilometrede sadece 4.1 litre yakıt tüketecekmiş. Mevcut dizel seçeneklerinin en ekonomiği olan E220 CDI küçük bir farkla bir üst vergi dilimine girdiği için ülkemizde rakiplerine göre yüksek fiyatla satılıyordu. Bu motor büyük ihtimalle daha küçük hacimli olacak ve bu handikapı ortadan kaldıracak. Pek performanslı olmasa da E200 CDI Türkiye'de çok popüler olabilir. 2014 model makyajlı E serisinin tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder