29 Kasım 2012 Perşembe

Kia kendini yeniliyor - Yeni 2014 Cerato ve makyajlı 2014 Sorento

Koreli üretici Kia an itibariyle devam eden Los Angeles otomobil fuarında yeni modellerini sergiliyor. Bu modeller arasında ülkemizde popüler olanları da var. Her ne kadar Los Angeles'ta sergilenenler Kuzey Amerika pazarının modelleri olsa da, Kia (ve kardeş markası Hyundai) genelde aynı modelleri Avrupa pazarında da satıyorlar. Ufak değişiklikler oluyor tabi, ama arabaların genel görünümü aynı oluyor. Neyse, biz konumuza dönelim. Üstte ve altta gördüğünüz güzel renkli sedan yeni Kia Cerato. ABD'de "Forte" ismiyle satılan Cerato aslında ülkemizde de sevilen Cee'd modelinin sedan versiyonu.

Bir süredir yollarda gördüğümüz Hyundai Elantra ile kardeş model sayılan Cerato ön ve arka görünüm olarak Kia'nın yeni "kaplan burnu" tarzına sahip. Elantra'daki kısa bagaj çıkıntısıyla kendini belli eden profil bu arabada da var. Performansı da Elantra ile aşağı yukarı aynı olacaktır. Motor ve şanzıman seçenekleri henüz belli değil, fuarda sadece ABD'de satılacak konfigürasyonlardan bahsediyorlar. Yine de 1.6L hacminde benzinli motor mutlaka seçenek listesinde olacaktır. Yeni 6 vitesli otomatik şanzıman da olur onun yanında, ama dizel motor konusu biraz belirsiz. Cee'd modelinde de kullanılan 1.6 litrelik dizel motorla satılabilir Cerato, veya Elantra gibi sadece benzinli motorlarla sunulabilir. Yakında göreceğiz, 2014 Cerato önümüzdeki yıl bayilerde yerini alacak.

Kia standında sergilenen ve ülkemizde popüler olan bir diğer model de Sorento. Aslında Sorento eski popülaritesini biraz yitirdi, büyük motorlu araçların maruz kaldığı yüksek vergilerin de bunda büyük etkisi var. Yine de Sorento güzel bir arazi aracı ve ülkemizde beğeniliyor.

Şu an satılmakta olan Kia Sorento biraz "Hormonlu Sportage" gibi görünüyor. Bunu farkeden Kia tasarımcıları Sorento'ya daha ciddi ve üst sınıf bir araç görünümü vermek için çalışmışlar. Ön tampon güçlü bir çene gibi görünüyor, sis farları da marjinal bir görünüme bürünmüş. Ön farlara LED takviyesi yapılmış, panjur da elden geçirilmiş. Genel olarak daha ciddi bir görünüm oluşturulmuş, güzel olmuş.

Sorento'nun arka kısmında da öndeki dikey pozisyonlu sis farlarına benzer şekilde reflektörler kullanılmış. Arka farlar sıkıcı kare görünümden kurtulmuş, Sportage'da da gördüğümüz üçgenimsi bir şekle bürünmüş. Sorento bu değişikliklere rağmen aşırı "düz" görünümünden tam anlamıyla kurtulamamış, ama bu da bir gelişme sayılır sonuçta. Kia mühendisleri asıl geliştirmeyi arabanın altyapısında yapmışlar. Kia yetkililerine göre Sorento'nun burulma direnci mevcut makyajsız modele göre %18 oranında arttırılmış. Süspansiyon sistemi de tamamen yenilenmiş. Böylece Sorento'nun daha iyi yol tutması ve daha fazla sürüş keyfi vermesi sağlanmış. Arabanın iç mekanında da bazı değişikliklere gidilmiş. Yeni bir infotainment sistemi entegre edilmiş, elektronik güvenlik sistemleri de güncellenmiş. 2014 model Sorento mevcut modele göre çok daha iyi bir araba haline gelmiş. Hala sıkıcı, ama en azından daha iyi... Makyajlı Sorento'yu da önümüzdeki yıl yollarımızda görebileceğiz. Mevcut vergi oranları 2.2 litrelik dizel motor yüzünden Kia Sorento'yu biraz zor duruma düşürse de çok para ödemeden konforlu ve güvenilir bir arazi aracı isteyenler gönül rahatlığıyla yeni Sorento'yu tercih edebilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder