4 Ekim 2012 Perşembe

TTNet'inki haricinde DNS sunucusu kullananlar bazı sitelere giremiyor

Eğer bazı yabancı sitelere giremiyorsanız, girseniz bile içeriği düzgün göremiyorsanız şaşırmayın. Büyük ihtimalle TTNet'inki yerine farklı bir DNS sunucusu kullanıyorsunuzdur ve engellenmiş bazı IP numaralarına takılmışsınızdır. Aslında olay oldukça basit, ama DNS sistemi hakkında bilginiz yoksa size biraz karmaşık gelebilir. Biraz açıklamakta yarar var.

Normalde internete bağlı her bilgisayarın bir IP numarası olur. En fazla üçer rakamlı dört gruptan oluşan bu numaralar bilgisayarın ağ ortamındaki adresidir. Biz bir siteye girmek istediğimizde o sitenin adresini yazarız, çünkü birsürü rakamdan oluşan IP numarasını akılda tutmak zordur. İşte bu noktada DNS sunucuları devreye girer. Açılımı "Domain Name Server - Alan Adı Sunucusu" şeklinde olan bu sunucular bir nevi telefon rehberi gibidir. DNS sunucuları bizim girdiğimiz site adreslerini ilgili sunucuların IP numaralarına yönlendirirler, bu sayede o IP numarasındaki sunucuya bağlanıp siteye gireriz. Navigasyon cihazlarındaki adres bulma sistemine de benzetebiliriz bunu. Biz sokak adını ve kapı numarasını yazarız, cihazın içindeki sistem o adresin denk geldiği koordinatları belirleyip harita üzerinde işaretler. Anlayacağınız, DNS sunucuları internet üzerindeki tercümanlarımızdır. Her internet servis sağlayıcısının kendi DNS sunucusu vardır, ayrıca özel olarak tercih edilebilen DNS sunucuları da mevcuttur.

İşte bu genel bilgilendirmenin bittiği yerde bu yazının konusu olan problem başlıyor. Şöyle ki, insanlar çeşitli sebeplerden dolayı "özel" DNS sunucularını tercih ediyorlar. Bir dönem, Youtube yasağı zamanında bu siteye girebilmek için de farklı DNS sunucuları kullanmak gerekiyordu. Hala TİB tarafından yasaklanmış bazı sitelere erişebilmek için TTNet'in standart DNS sunucusundan vazgeçip özel DNS sunucularını kullanmak gerekebiliyor. Yakın zamana kadar bu gayet makul bir çözümdü, hiçbir sıkıntı da oluşmuyordu. Ta ki TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) bazı IP numaralarını engelleyene kadar... Henüz resmi bir açıklama yapılmış değil, ama TİB bazı IP numaralarını zararlı olduklarını düşünerek engellemiş. Tesadüf bu ya, engellenen IP numaralarından bazıları birçok popüler siteye CDN (Content Delivery Network - İçerik Sağlama Ağı) hizmeti veren Limelight firmasına ait. Bu yüzden bu firmadan hizmet alan sitelerin bazıları hiç açılmıyor, bazıları da açılsa bile düzgün gözükmüyor. Mesela Steam'de hiçbir resim gözükmüyor, yazıdan ibaret bir site olarak açılıyor. Autoevolution sitesi de benzer şekilde yazıdan ibaret görünüyor. En popüler torrent istemcilerinden olan uTorrent'in sitesine de erişilemiyor.

Tabi bu durum yukarıda da yazdığım gibi sadece "özel" DNS sunucularını kullananları etkiliyor. Nasıl oluyorsa TTNet'in standart DNS sunucusunu kullananlar, yani DNS için özel bir ayar yapmayanlar bu sitelere rahatlıkla giriyorlar. Onlar sorun yaşamıyor. Benim gibi farklı DNS sunucularını tercih edenler çekiyor bu sıkıntıyı. Şimdi bundan vazgeçsek, yani TTNet'in standart DNS sunucularına dönsek, bu sefer de mahkeme kararıyla yasaklanan bazı sitelere giremeyeceğiz. Her türlü yasağa takılıyoruz yani. Umarım bir gün bu keyfi yasaklamalardan kurtuluruz ve gerçekten özgür bir internet erişimine sahip oluruz. Böyle uygulamalar yüzünden internet ortamının keyfi kaçıyor, kullanmanın bir anlamı kalmıyor.

5 yorum:

  1. Çok TİB kararlar veriyorlar, hayırlısı...

    YanıtlaSil
  2. An itibariyle ismini verdiğiniz 3 siteye de OpenDNS kullanarak sıkıntısız şekilde girebiliyorum.

    YanıtlaSil
  3. softpedia salt metin olarak açılır gibi oluyor

    YanıtlaSil
  4. Bıtkınlık geldi artık bu dns değiştirme olayından, network uzmanı olduk yakında mühendis seviyesine ulaşıp kendi altyapımı kuracağım.

    YanıtlaSil
  5. 2 haftadır şunun sebebini arıyorum o da ttnet çıktı.

    YanıtlaSil