16 Eylül 2012 Pazar

Hyundai ve Kia tek kapılı hatchback kardeşleri tanıttı

Kia ve Hyundai kardeş markalar. Aynı platformları, aynı motorları, aynı şanzımanları kullanıyorlar. Hatta bazen aynı arabaları ürettikleri bile oluyor ama ufak kozmetik değişikliklerle bunu gizliyorlar. Neyse, Hyundai i30 ve Kia Cee'd de bu şekilde birbiriyle kardeş modeller. İki modelin arasındaki tek fark tasarım, kaportanın altındaki herşey birbiriyle aynı. Bu iki model de bu yıl yenilendi, ama şimdiye kadar sadece 5 kapılı versiyonlarını görebilmiştik. Hyundai ve Kia kompakt modellerinin 3 kapılı sportif versiyonlarını geçtiğimiz günlerde tanıttı. Bunlar üstte gördüğünüz Kia Pro_Cee'd ve altta gördüğünüz Hyundai i30 üç kapı (özel bir isim vermemişler, biz de mecburen böyle yazıyoruz).

Beş kapılıları zaten çok şık olan iki modelin bu üç kapılı sportif versiyonları daha da havalı olmuş. Arka kısmın kısalmasıyla arabalar çok daha sportif bir görünüm kazanmış. Tabi üç kapılı arabalar pratiklik açısından beş kapılı benzerlerine göre biraz daha zayıflar, ama bu zayıflığı görünümleri ve yüksek burulma direncinin getirdiği yol tutuş becerileriyle telafi ediyorlar.

İki arabanın da motor ve şanzıman seçenekleri beş kapılı versiyonlarıyla aynı. Hyundai ve Kia sağolsunlar donanım, motor ve şanzıman konusunda pek naz yapmıyorlar. Mesela başka bir marka olsa böyle bir modeli sadece benzinli motorla ve manuel şanzımanla satardı. Kia ve Hyundai bu modelleri dizel motor veya otomatik şanzımanla da sunacaklar, bu sayede sportif bir hatchback isteyen kişiler bazı dayatmalara uymak zorunda kalmayacaklar. Kia Pro_Cee'd ve Hyundai i30 üç kapı 2014 model olarak tanıtılsalar da çok yakında piyasaya çıkabilirler. Modellerin resmi tanıtımı önümüzdeki günlerde Paris'te düzenlenecek olan fuarda yapılacak. O zaman daha fazla bilgiye de sahip olabileceğiz. Ben Kia'yı daha çok beğendim, ama Hyundai de hiç fena durmuyor. Zevk meselesi, ama ikisi de çok güzel.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder