17 Eylül 2012 Pazartesi

Canon yeni üst düzey kompaktlarını tanıttı: SX50, S110 ve G15

Japon fotoğraf makinesi üreticisi (aslında başka şeyler de üretiyor da, biz onu fotoğraf makineleriyle anmayı tercih ediyoruz) Canon güçlü özelliklere sahip üst düzey kompalt makinelerini yeniledi. Yeni modellerden en dikkat çekici olanı üstteki fotoğrafta görülebilen SX50 HS. İsminin hakkını veren bu makine tam 50x optik yakınlaştırma özelliğine sahip. Bu oran bugüne kadar bir kompakt makinede kullanılan en yüksek yakınlaştırma oranı. Çok yüksek yakınlaştırma oranına sahip lenslerde geniş ve uzun uçlarda bozulmalar yaşanır, kalite düşer, ama yine de çok uzakları sıkıntıya girmeden çekebilmek çok büyük avantaj. SX50 HS'in çözünürlüğü 12 megapiksel, ama algılayıcısı arkadan aydınlatmalı CMOS tipinde olduğu için düşük ışıkta bile güzel fotoğraflar çekebiliyor.

Tanıtılan bir diğer model de en dar ceplere bile sığabilen S110. İlk bakışta piyasadakilerden çok da farklı değilmiş gibi gözükse de S110 ilgi çekici birkaç özellik barındırıyor. Bir kere, arkasındaki 3" boyutundaki ekran dokunmatik. Bu sayede bazı ayarlamaları yapmak çok daha kolay oluyor. Ayrıca, makinenin lensinin etrafındaki halka kendi etrafında dönebiliyor ve bazı ayarların çekim sırasında daha kolay değiştirilmesini sağlıyor. SLR makinelerin lenslerinin üzerindeki kontroller gibi yani, sadece biraz daha küçük. WiFi özelliği de bulunan S110'un en güzel kısmı lensi ve algılayıcısı. 12 megapiksellik algılayıcı 1:1.7" boyutunda, yani standart kompakt makinelerin algılayıcılarına göre daha büyük. Bu sayede düşük ışıkta bile kaliteden ödün vermeden fotoğraf çekmek mümkün oluyor. S110'un maksimum diyafram açıklığı f:2.0 olan 5x optik yakınlaştırmalı lensi de düşük ışık performansına katkıda bulunuyor.

En güzel kısmı en sona sakladım. Kişisel favorim olan G serisine de yeni bir model eklemiş Canon. G15 aslında S110 ile aynı büyük algılayıcıya sahip, ama daha becerikli bir lensi ve daha profesyonel bir tarzı var. Rangefinder olarak bilinen bu tip makineler profesyonel fotoğraf makinelerinin yeteneklerini kompakt gövdede sunuyorlar. G15 de profesyonel makinelerde gördüğümüz tam manuel kontrol, harici flaş bağlantı noktası ve çift kontrol tekerleği gibi bazı özellikleri pantolon cebine sığmasa da mont cebine sığabilen makul büyüklükteki bir gövdeye sığdırabilen bir makine. Bu makinenin lensinin de yakınlaştırma oranı 5x, ama maksimum diyafram açıklığı f:1.8. Böylece gece çekimlerinde S110'a göre biraz daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün. Canon bu makineleri önümüzdeki ay sırasıyla 480$ (SX50 HS), 450$ (S110) ve 500$ (G15) şeklinde belirlenmiş fiyatlarla piyasaya sunacak. Tabi bunlar ABD fiyatları, G15 buralara geldiğinde 1,500 lira civarında olacaktır fiyatı. O fiyata giriş seviyesi bir DSLR almak da mümkün, ama hiçbir DSLR (en ufakları bile) montunuzun cebine sığmayacaktır. Benzer şekilde, SX50 yerine alınabilecek bir DSLR en fazla 3x zoom yapabilen 18-55mm bir lensle geleceği için SX50'nin uzakları yakına getiren zoom özelliğinin yerini tutmayacaktır. Neyse, herkesin kendi tercihi tabi, ama ben G15'i fena halde gözüme kestirdim.

2 yorum: