14 Temmuz 2012 Cumartesi

Bir ödülün analizi: THY Avrupa'nın en iyisi mi?

Havayolunu fazla tercih etmeyen birisi olsam da, haberleri takip ediyorum. THY, Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçildi.

Öncelikle haberi inceleyelim. Skytrax, İngiltere merkezli havacılık konusunda yayınlar yapan ve her yıl ödül dağıtan bir şirket. Uzmanlık alanları doğrultusunda danışmanlık hizmeti de veriyorlar.


Skytrax'ın ödül mekanizması, üyeler üzerinden gerçekleşiyor. THY, 2011 yılı için yüz ülkeden 18 milyon oy üzerinden "Avrupa'nın En İyi Havayolu", "En İyi Premium Ekonomi Koltuğu" ve "Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu" ödüllerini aldı. Peki THY bunu nasıl başardı?

Yukarıdaki ekran görüntüsünü biraz önce 5 adımlık bilet alma işlerinin 4. adımındaki yolcu bilgileri ekranından aldım. Sağlamasını yapabilirsiniz. Kırmızı işaretli yer, varsayılan olarak işaretli gelmekte. Peki neden?

THY, kurumsallık ve büyüklüğüne yakışmayacak şekilde spam yapan bir şirket. Yukarıdaki ekranda olduğu gibi varsayılan olarak işaretlenmiş kutucuk işaretlenmiş olarak kaldığında promosyonların yanında Skytrax ödülleri için rica postaları da geliyor.

Yukarıdaki yazılar, sayfanın kaynağından alınma, büyüterek okuyabilirsiniz. Bu kutucuk sayfada otomatik olarak işaretli geldiği için, bir yanlışlık yapıp tekrar sayfaya döndüğünüzde tekrar işaretleneceğini gösteriyor. Sayfanın tamamına göz attım, seçimizi hatırlamıyor. Yani eğer mail almak istemiyorsanız her bu sayfaya geldiğinizde bu işareti kaldırmalısınız.

Bir diğer önemli nokta ise, bu sonuçların 2011 içinden çıkması. Yani 2011 oyları ile bu ödüller alındı. Özellikle son işten çıkarmalarla birlikte pek çok yolcu, THY'nı protesto etti ve ediyor. Artık THY'nın pek çok Türk yolcudan olumlu oy almayacağını varsayabiliriz.

Uzun lafın kısası, THY'nın son dönemde başından geçenler bir sonraki yıl anketlerde görülecek ve THY yolcularına yılda birkaç defa bu ankete katılmaları için mail yolluyor.

4 yorum:

  1. Peki bunun ortaya çıkacağından hiç korkmuyorlar mı? Hileyle hurdayla elde ettikleri ödülle bir de övünüyorlar, reklamlarında bahsediyorlar. Tamam, THY kötü havayolu değil, ama böyle her müşteriyi zorla ankete sokmak da ahlaksızlık. Spam olayına hiç girmeyeyim zaten, girersem davalık oluruz söyleyeceklerim yüzünden.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Olay sadece bir Web sitesinde oy vermekle bitmiyor . Türk hava yolları Star Alliance bünyesinde gerçekten çok kaliteli hizmet vermektedir . 10 yıla yakın Lufthansa da çalışıyorum . inanın THY nin yanında bizim sunduğumuz servis sıfır . Lufthansa ile interkontinental uçuşlarda aç kalabilirsiniz . Sundukları yemek olsun , hosteslerin hareketleri olsun tamamen 2. sınıf bir şirketiz . Ancak isim yapmışız , Lufthansa ismi geçince her yerde akan sular duruyor . THY nin politikasını ne kadar sevmesemde ( 5 vakit namaz kılmayanı ve AKP olmayanı işe bile almıyorlar ) müşterilerine sunduğu hizmet on numara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkish DO&CO ile işini seven çalışan farkı. Turkish DO&CO gerçekten iyi iş çıkartıyor. Zaten Skytrax bu şirkete de ödül verdi.

      Ancak çalışanlarına bu şekilde davranan bir firmayı Türk firması da olsa, sırf iyi bir catering şirketiyle (THY-DO&CO ortaklığından doğan şirket) anlaştı diye görmezden gelemem.

      Sil