15 Haziran 2012 Cuma

Disko topu teknolojili, kör noktasız araba aynası

Arabaların dikiz aynaları çok faydalı şeyler, trafikte çok işe yarıyorlar. Tabi mükemmel değiller, klasik dikiz aynalarında kör noktalar var. Bu kör nokta denen illet yüzünden her yıl bir sürü kaza oluyor, çünkü insanlar kör noktadaki aracı farkedemiyorlar. Kör noktasız aynalar da var, ama onlar da konveks oldukları için görüntünün geometrisini bozuyorlar. Drexel Üniversitesi matematik bölümü profesörlerinden Andrew Hicks matematik bilgisini kullanarak hem kör noktası bulunmayan, hem de görüntüyü bozmayan bir ayna geliştirmiş. Bu ayna aslında disko toplarındaki gibi bir sürü (binlerce) küçük aynadan oluşuyor. Andrew Hicks geliştirdiği algoritmayla ışığın yansıma açılarını hesaplayarak bu minik aynaları öyle bir konumlandırmış ki, hem görüş açısı genişliyor, hem de görüntü bozulmuyor. Normal (düz) aynalarda 17 derece olan görüş açısı (fotoğrafta alttaki ayna) Andrew Hicks'in aynasında (fotoğrafta üstteki ayna) 45 derece, ama görüntü düz aynadaki kadar düzgün. Bu geniş açı sayesinde kör nokta sorunu da ortadan kalkıyor. Bazı ülkelerde arabaların bu tip bombeli aynalarla satılması yasak, bu yüzden üreticilerin Andrew Hicks'in aynasını arabalara standart aksesuar olarak eklemesi (en azından yakın zamanda) mümkün değil. Yine de bu ayna aksesuar olarak piyasaya çıkarsa çoğu kişi tarafından sonradan arabaya takılabilir. Henüz ticari bir ürüne dönüşmediği için aynanın fiyatı da belli değil, ama çok pahalı olması beklenmiyor.

4 yorum:

  1. Yalnız klasik ayna zoom lens gibiymiş :)

    YanıtlaSil
  2. Bu Yüzden Ben Aynaya Fazla Güvenmiyorum Genel'de Yola cıkış Anların'da Kendim Bakarım Aynamı Gör Noktası Çok Fena Oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Harika ama bir handikap daha. Yan aynalar zaten biraz uzak gösteriyor, bu daha da uzaklaştırmış görüntüyü. Bu da insanda rahatlık hissettirir bence.

    YanıtlaSil