20 Nisan 2012 Cuma

En mantıklı mini bilgisayar: Xi3 Modular PC

Dikkat ettiyseniz başlıkta "güzel" veya "performanslı" yazmadım, "mantıklı" yazdım. Bunun sebebi yandaki resimde de gördüğünüz Xi3'ün bana gerçekten mantıklı görünmesi. Şöyle ki; anakartın üç parçaya bölünmesi sayesinde Xi3 az yer kaplıyor, aynı zamanda rahatlıkla da parçaları değiştirilebiliyor. İçi hava tüneli şeklinde olduğu için bir tarafındaki fanın üflediği hava bileşenleri soğutarak diğer taraftan çıkıyor. Böylece ısınma sorunu yaşanmıyor. Diğer mini bilgisayarların aksine Xi3 masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan tipte, yani x86 ve x64 destekli bir işlemci (mesela AMD Athlon X2 3400e) kullanıyor. Böylece bu bilgisayarda Windows ve Linux kullanılabiliyor. Anakartın üç ayrı parçaya bölünmüş olması gerektiğinde istenen parçanın kolayca değiştirilebilmesini sağlıyor. Küçük kasanın içi de çok karmaşık değil, herşey gayet derli toplu görünüyor. Ayrıca; Xi3'ün sunucu versiyonu da mevcut, ama henüz satışa çıkarılmamış. Z3RO modülü isimli bir aksesuar sayesinde Xi3 aynu anda dört kişi tarafından kullanılabiliyor. Performans biraz düşük olacaktır, ama işlem gücü gerektirmeyen uygulamalarda bu yöntem maliyeti düşürebilir. Ayrıca, harici depolama için Xi3'ün kasasıyla tam uyumlu harici disk kutuları da mevcut. Xi3'ün tek kötü yanı fiyatı, çünkü en düşük modeli bile 850$ fiyatla satılıyor. Eğer daha makul bir fiyatlandırma yapılsaydı HTPC olarak çok çekici bir cihaz olabilirdi. Xi3'ün tanıtımını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Bu videoyu bana gönderen Tarık'a teşekkür ederim.

3 yorum:

  1. fiyatın oldğu yere gelene kdar ne kadarda heveslenmiştim ya :D valla almayı düşünüyodum ama buna bu kadar para vereceğime laptop alırım daha iyi

    YanıtlaSil
  2. Bunun Crysis oynatanı yok mu? :D

    YanıtlaSil
  3. Abartmayın artık ... bişey zaten işlemci oynatır ama ekran kartı sorun işte aslında bu paraya bakılırsa bencede oynatması gerekir :)

    YanıtlaSil