25 Aralık 2011 Pazar

Kurtalan Ekspres yeniden seferde - Göğe Selam

Kurtalan Ekspres (bilmeyenler için "The Barış Manço Band" olarak da açıklanabilir) en sevdiğim gruplardandır. Barış Manço'yla birlikte senelerce Türk rock ve pop müziğinin en kaliteli örneklerine imza atan Kurtalan Ekspres yeni bir albüm çıkardı. "Göğe Selam" ismini taşıyan bu albümde Kurtalan Ekspres çalmış, eski ve yeni müzisyenler de şarkıları söylemiş. Albümde Barış Manço şarkılarını söyleyenler arasında Fuat Güner ve Bülent Ortaçgil gibi Türk popunun emektarları da var, Ogün Sanlısoy ve Teoman gibi yeni nesil solistler de. Her biri elinden geleni yapmış. Tabi biz bu şarkıları Barış Manço'dan dinlemeye alıştığımız için farklı kişiler söyleyince biraz garip geliyor. Mesela Bülent Ortaçgil'in "Unutamadım" yorumu bence hiç olmamış. Teoman da "Dönence"de çuvallamış. Hatta öyle çuvallamış ki, Hayko Cepkin bile onun yanında "iyi" geliyor kulağa. Enstrumanlar harika, ama vokal müziğe uymuyor. Öte yandan Özlem Tekin "Kara Sevda"da beklentilerimin ötesinde bir performans göstermiş. Nev'in söylediği "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" ve Emre Aydın'ın söylediği "Dağlar Dağlar" da albümde en fazla hoşuma giden diğer şarkılar. Fuat Güner de "Can Bedenden Çıkmayınca"da ustalığını göstermiş. Albümün sonundaki "Göğe Selam" ise harika bir 2023 düzenlemesi.

Böyle tek tek anlatmak saçma gerçi, en güzeli albümün verdiği hissi tarif etmeye çalışmak. Albümde sanki Kurtalan Ekspres'in kurtları yeni nesil şarkıcılara şarkı söylemeyi öğretiyor. Özlem Tekin'in gereksiz iniş-çıkışlarla dolu vokali bile bu albümde dizginlenmiş. Belki de bugüne kadarki en iyi performansını bu albümde göstermiş. Şarkılar zaten güzel, hepsi Türk halkının hayran olduğu eserler. Eğer Barış Manço seviyorsanız bu albümü edinin. Eğer rock müzik seviyorsanız bu albümü edinin. Eğer ikisiyle de alakanız yoksa bile bu albümü bir şekilde dinleyin, hoşunuza gideceğine eminim.

Albümde eleştirebileceğim tek nokta (Teoman ve Bülent Ortaçgil'in kifayetsiz vokalleri haricinde) Cem Karaca'nın tamamen pas geçilmiş olması. Şöyle ki; Cem Karaca'nın bu albümde zaten yeri yok. Cem Karaca Kurtalan Ekspres'e sadece kısa süreliğine (Barış Manço öldükten sonra) katıldı. Birlikte bir albümleri bile yok. Buna rağmen albümün kapağında resmi var, kitapçığında da Cem Karaca'dan bahsediliyor. Madem bahsedilmiş, işin içine Cem Karaca karıştırılmış, albüme iki - üç tane de Cem Karaca şarkısı eklenebilirdi. Gür Akad "Cem Ağabey" diye bir balad okuyor ama, o da beni kesmiyor. Ben gerçek Cem Karaca şarkısı isterdim, ama olmamış. Sağlık olsun, bu haliyle bile "Göğe Selam" çok güzel bir albüm olmuş. Ben beğendim, sizlere de öneririm.

1 yorum:

  1. Memleketimden kalkan bu ekspres çok kaliteli albümler yaptı kıymetini bilenlere..

    YanıtlaSil