11 Kasım 2011 Cuma

Egzost gazı solumak beyni öldürüyor

Büyük şehirde, hele şehrin hareketli bir bölgesinde yaşıyorsanız bunu iyi okuyun. Sizin ve çocuğunuzun sağlığı tehlike altında olabilir. Arabaların çıkardığı egzost gazlarının bünyeye zararlı olduğunu zaten biliyorduk. En basitinden ciğerleri mahvedebiliyorlar zaman içerisinde. ABD'li araştırmacıların yaptığı bazı deneylerin sonuçlarına göre egzost gazının yoğun olduğu yerlerde yaşayan kişilerin beyinleri de tehdit altında. Çeşitli bölgelerde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre egzost gazının yoğun olduğu (otoyol kenarları ve şehrin yoğun trafikli bölgeleri) yerlerde yaşayan çocuklarda ortalama zeka seviyesi daha az egzost gazı soluyan çocuklara göre daha düşük. Aynı çocukların depresyona da daha yatkın olduğu belirtilmiş.

Egzost gazının zararları bununla da kalmıyor. Hamileyken egzost gazına maruz kalan annelerin çocuklarında tedavi edilmesi imkansız hastalıklara daha fazla rastlanıyormuş. Bu hastalıklardan biri otizm. Los Angeles, Sacramento ve San Francisco'da yapılan testlerde otoyola en fazla 300 metre mesafede yaşayan kadınların çocuklarında otizm görülme oranı diğer yerlerde yaşayanlara göre daha yüksekmiş. Meksika'da yapılan bir araştırmada da benzer durumdaki kadınların çocuklarında Alzheimer hastalığına benzer semptomlar görülmüş.

Hep otoyollardan bahsettim, ama aynı şeyler şehrin kalabalık ve yoğun trafikli bölgeleri için de geçerli. Hem bu bölgelerde yaşayanlar, hem de her gün yoğun trafikte seyahat edenler aynı etkiye maruz kalabiliyor. Bu yüzden yaşanılacak yer seçilirken evin merkezi yerde olması konusunda ısrar etmemek, havası temiz yerleri seçmek gerekiyor. Herkesin kendi tercihi tabi, ama bilim insanları böyle söylemiş.

1 yorum:

  1. bu durumda senın halın duman desene yedı yırmıdort trafıgın oldugu bır yerde neyseee ozaman sen atasehıre tasın sehre uzak....

    YanıtlaSil