12 Kasım 2011 Cumartesi

BlackBerry telefonlar kilitleri açacak

Biliyorum, başlık pek açıklayıcı değil. Olabildiğince basit bir şekilde anlatmaya çalıştım, böyle oldu. Neyse, ben etraflıca açıklayayım, merakınızı gidereyim. Bizim burada pek ismi duyulmamış olsa da, Assa Abloy isimli firma an itibariyle dünyanın en büyük kilit üreticilerinden biri. Teknolojik kilitler konusunda da uzman olan bu firma BlackBerry markalı telefonların üreticisi RIM (Research In Motion) ile işbirliğine giderek yeni nesil BlackBerry'lerin üzerinde bulunan NFC (Near Field Communications) yongasıyla kilitlerin açılabilmesini sağlayan bir sistem geliştirmekte olduğunu açıkladı. Bu tip kilitleri kullananlar anahtar taşımasalar da BlackBerry cep telefonlarını kilide yaklaştırdıklarında (daha doğrusu NFC yongasının bulunduğu arka yüzü kilide dayadıklarında) kilit açılacak. NFC sistemi temassız ödeme özelliğine sahip kredi kartlarından otellerde anahtar yerine geçen oda kartlarına kadar pek çok yerde kullanılıyor. Bu telefonla açılan kapı fikri de lüks otellerdeki bu sistemden esinlenilerek düşünülmüş sanırım, ama herhangi bir ekstra cisim taşımadan telefonla kapıyı açabilmek kartla açmaktan çok daha pratik. Düzenli olarak kullanılmasa bile anahtarın unutulması veya kaybolması durumunda insanın böyle bir seçeneğinin olması harika birşey.

Tabi bir de güvenlik kaygıları var. NFC yongası programlanabiliyor, yani tek bir yongadan tüm şifre kombinasyonlarını vermek mümkün. Bu yüzden NFC ile açılan kilitlerin şifreleri tüm diğer bilgisayar şifreleri gibi kırılabilir. Buna karşı nasıl bir önlem alacaklar bilmiyorum, ama bir çaresini düşünmüşlerdir elbet. İşi güvenlik olan bir firma böyle bir güvenlik açığına izin vermez. Artık yanlış şifre denemelerinden sonra fiziki anahtar mecburiyeti mi gelir, yoksa kırılması çok zaman alan şifreler mi geliştirirler, orası onlara kalmış.

1 yorum:

  1. Fiziksel anahtarı sokup nfc ile açılmasını sağlarsak anahtar kendilinden dönüp kapıyı açabilir fiziksel kilit ve elektronik şifrelemeyi birleştirip 2 kat güvenli birşey yapılabilir :D ama olay ona kalsa mevcut fizikse kilitlerde çilingirin 20 dakkalık müdehalesiyle açılabiliyor yani hackingden daha basit :)

    YanıtlaSil