12 Eylül 2011 Pazartesi

Apple iPad'i nasıl gizli tuttu?

Apple'ın piyasaya çıkacak olan cihazları çok merak edilir, Apple da merak edenlere inat cihazlarını gizli tutmak için elinden geleni yapar. Tabi arada onlar da hata yapıyor, denemek için kullandıkları iPhone prorotiplerini eğlence mekanlarında unutuyorlar filan, ama o tamamen ayrı bir konu. Apple için uygulama geliştiren birisi (uygulama geliştirici diyelim kendisine) firmanın iPad'i piyasaya çıkmadan önce nasıl gizlediğinden bahsetmiş. Daha doğrusu, o zamanlar herkesin merak ettiği bu cihazın gizlenmesi için Apple'ın yaptıklarını anlatmış. Malum, bazı uygulamaların cihazla birlikte piyasaya çıkmaları için o uygulamaları geliştirenlerin iPad'i piyasaya çıkmadan önce görmesi gerekiyordu. Önlemlerden bazıları şöyle:
  • Cihazların her biri yanında bir Apple mühendisiyle birlikte geliştiricinin bulunduğu şehre gönderilmiş. Sorumlu mühendis olmadan cihazı kimse görememiş.
  • Cihazları görecek olan herkesin ismi ve sosyal güvenlik numarası alınmış.
  • Cihazlar ancak pencereleri olmayan odalarda uygulama geliştiricilere gösterilmiş.
  • Apple'ın güvenlik görevlileri cihazların bulunduğu odalardaki (ve o odaya ulaşan koridordaki) tüm kilitleri değiştirmişler.
  • Cihazlar dış kasasının şekli anlaşılmasın diye yukarıdaki resimdekine benzer takoz görünümlü kasaların içinde gösterilmiş. Uygulama geliştiriciler cihazları kullanabiliyorlarmış, ama şeklini göremiyorlarmış.
  • Bu takoz kasalar masaya zincirlenmiş, böylece herhangi bir şekilde yerlerinden sökülmeleri imkansızlaştırılmış.
  • Her cihaz için ayrı ahşap desenine sahip masalar kullanılmış. Böylece prototipin fotoğrafı çekilirse arka plandaki masanın ahşap deseninden neredeki cihazın fotoğrafının sızdırıldığı tespit edilebilecekmiş. Her cihazı görecek olan kişiler de belli olduğu için sızdıran kişi de anında bulunacakmış.
Gördüğünüz gibi, Apple işi oldukça sıkı tutmuş. Hatırlıyorum da, o günlerde herkes nasıl birşey olacağını merak ediyordu. Kimisi netbook benzeri klavyeli küçük bir laptop geleceğini sanıyordu, kimisi de dönebilir ekranlı bir tablet laptop geleceğini söylüyordu. Tabi doğru tahminler de vardı, Apple'ın davranışlarını iyi analiz edenler klavyesiz bir tableti bekliyordu. Neyse, sonuçta gele gele irice bir iPhone geldi. Kötü olmadı tabi, gayet güzel bir cihaz, ama bana göre mobil cihaza yakın olmak yerine bilgisayara daha yakın bir iPad daha güzel olurdu. Bu arada, bu her ihtimali hesaplayan sinsi güvenlik sistemi yüksek ihtimalle Steve Jobs'ın eseridir. Kimse geleceği kesin olarak bilemez, ama görünüşe göre yakında aramızdan ayrılacak. Artık şifa dilemek manasız olacak, bu yüzden sadece ömrünün geriye kalan kısmını ızdırapsız geçirmesini diliyorum. Başka birşey de gelmiyor elimden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder