18 Ağustos 2011 Perşembe

Sarhoş Alman'dan dünya rekoru...

Evet, başlık biraz garip oldu; ama gerçekten de rekor kıran bir Alman aracından bahsedeceğim. Adı "Boozer". Türkçe'ye çevirince, sarhoş ya da içkici anlamına geliyor.
Boozer, Almanya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler bölümü tarafından deneysel amaçla geliştirilen elektrikli bir araç. Proje adı Schluckspecht E olan aracın özelliği ise tek şarjla 1.013 mil (1.631,50 kilometre) yol katederek, bu alanda yeni bir rekora imza atması.

Tek koltuklu aracın hafifletilmiş kasası Fraunhofer Enstitüsü (Evet, mp3'ün mucidi Fraunhofer) mühendisleri tarafından inşa edilmiş ve verimliliği artırak amacıyla aerodinamik geliştirmeler yapılmış. Dört tekere bağlı göbek (hub) motorlar tarafından yürütülen araçta, lityum-kobalt yapıda 14 adet batarya bulunuyor. 23 kilovat güç üretebilen bu piller, aracı 45 kilometre hıza çıkarabiliyor.

Bosch firmasının Boxberg'de bulunan test pistinde yapılan sürüşte, dört sürücü görev almış ve 36 saat 12 dakikada tamamlanmış.

Bu rekor Schluckspecht projesinin ilk başarısı değil; aracın önceki modeli, geçen yıl yapılan South African Solar Challenge yarışında, tek şarjla 389 mil yol katederek birinci olmuş.

1 yorum:

  1. Böyle sarhoşa can kurban. Arkasına bavulu atıp memleket turuna çıkasım geldi...

    YanıtlaSil