21 Ağustos 2011 Pazar

Paranın suyunu çektiği an. :)

Beni tanıyanlar, etrafımdaki şeyleri kurcalamayı sevdiğimi bilir. Ayrıyetten, rahatsız insanların yaptığı tuhaf deneylere karşı da bir zaafım vardır. Özellikle de gürültülü patırtılı olanlara karşı. :)

Dün gece saat bir sularında zorunlu görev(!) dolayısıyla internette gezinirken, gözüme ilginç bir konu çarptı. Benden çatlak olmasın, bir kısım çatlak abilerimizin, para küçültme ve teneke kutu göçertme (evet göçertme) olarak adlandırabileceğimiz bir hobisi varmış. Şahsen, elimdeki parayı büyütmenin daha mantıklı olduğunu düşünsem de, elin oğlunda zibille para olduğundan, birkaç tanesinin küçülmesinden rahatsız olmuyor demek ki...

Para küçültme işlemi kabaca şöyle yapılıyor: Yaklaşık 12.000 volt ve 100.000 amperlik elektriksel yük, özel olarak üretilmiş kapasitöre yükleniyor ve elektromanyetik alan oluşturması için bir bobinin üzerine gönderiliyor. Bobinden geçen, küçük bir yıldırım gücündeki elektrik akımı, devasa bir manyetik alan yaratıyor ve içindeki parayı küçültüyor. Aşağıdaki videoda bunun nasıl yapıldığını hem çıplak gözle, hem de yüksek hızlı kamerayla aracılığıyla görebilirsiniz. Eğer videoyu aşağıda göremiyorsanız, buradan izleyebilirsiniz.



Sakın ola evde denemeyin ha! Çarpılırsınız sonra... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder