4 Mayıs 2011 Çarşamba

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal - Tuli, sensi, amavi (indirdim, denedim, sevdim!)

Popüler Linux dağıtımı Ubuntu'nun 11.04 sürüm numaralı yeni versiyonu "Natty Narwhal" geçtiğimiz günlerde kullanıma sunuldu. Sistemimde zaten Ubuntu 10.10 yüklüydü, güncelleme de birkaç tıklamayla sorunsuzca gerçekleşti. Baştan söyleyeyim, ben bir Linux uzmanı değilim. Hatta, Wubi olmasa Ubuntu'yu bu kadar düzgün şekilde kuramazdım herhalde. Neyse, biz Natty Narwhal'a gelelim. Yeni sürüm gayet güzel, sistem bileşenleri ve ek yazılımlar güncellenmiş. Ayrıca, Ubuntu'nun daha önce Netbook Remix sürümü için tasarladığı, küçük ekranlı bilgisayarlarda kullanımı kolaylaştıran Unity arayüzü geniş ekranlar için optimize edilerek Natty Narwhal'a eklenmiş. Sistem kurulduğunda Unity ile açılıyor, ama eski arayüzlere dönmek de mümkün. Unity her ne kadar kullanımı basitleştirse de kişiselleştirme açısından biraz zayıf. Eski Linux kullanıcıları KDE veya Gnome tercih edebilirler. Alışması biraz zaman alıyor, ama bir kere alışınca da çok pratik geliyor insana.

Ben Ubuntu'yu ikinci işletim sistemi olarak kullanıyorum. Bilgisayarda kısa ve acele bir işim olduğunda çok pratik oluyor, çünkü Windows'a göre çok daha hızlı açılıyor. Ayrıca, Windows ortamında sistem çökmeye başladığında sorunun yazılımsal mı, yoksa donanımsal mı olduğunu anlamak için Windows'tan bağımsız ikinci bir işletim sistemi çok faydalı olabiliyor. Faydası çok, zararı yok desem tam anlamıyla anlatmış olurum sanırım. Ubuntu 11.04 Natty Narwhal'ı indirmek için şuraya tıklayabilirsiniz. Tıkladığınızda gireceğiniz sayfadan ister kurulan versiyonu, ister CD'den çalışan Live CD versiyonunu, isterseniz de Wubi'yi indirebilirsiniz. Wubi (Windows Ubuntu Installer) özellikle denenmesi gereken birşey. Hiçbir ayar yapmadan, disk bölümlerini kurcalamadan, yani hiç sıkıntı çekmeden sisteme Ubuntu kurabiliyor. Üstelik, beğenmeme durumunda Wubi kurduğu Ubuntu'yu sanki Windows altındaki herhangi bir program gibi kaldırabiliyor. Deneyin, görün, sevin. Pişman olmayacaksınız.

1 yorum:

  1. Unity arayüzünü bir çok GNU/Linux kullanıcısı beğenmemiş ve yeni Ubuntu sürümünün çok hatası olduğunu belirtmişlerdi. Daha kurulum biter bitmez hatalarla karşılaşanlar olmuş. Bende bu yüzden Ubuntu' mu güncellemekte tereddüt ediyorum. Yeni arayüzü denemek isterim ama şimdilik yeni sürümü kullananların eleştirilerini okuyarak bir fikir edinmek istiyorum. İlerliyen zamanlarda Ubuntu 11.04 ile ilgili yeni paylaşımlarını görebiliriz umarım.

    YanıtlaSil