17 Nisan 2011 Pazar

Yemek lazım: Mano Burger

Hep teknolojik cihazlardan, müzikten veya kitaptan bahsetmeyeceğiz ya... Biraz da mideyi düşünmek lazım. Açı açına olmuyor bazı şeyler. İnsanın karnını da doyurması gerekli. Bu yazıda sizlere Mano Burger'den bahsedeceim. Fast food kültürünü sevmeyen arkadaşlar burger kelimesini duyunca hemen antipati beslemesin. Mano Burger alıştığımız fast food restoranlarından çok farklı.

Mano Burger'in alışılmışın dışında tarzı daha girişte farkediliyor. Dükkanın ön cephesini kaplayan dev ve ışıltılı bir tabelası yok. Oldukça mütevazi, ufak bir tabelayla yetinmişler. İçeriye girildiğinde ise farklılık daha fazla hissediliyor. ABD kökenli fast food zincirlerinin hijyenik ve standardize tarzına inatlaşırcasına öğrenci evi tarzı bir dekorasyon tercih edilmiş. İçeride neredeyse her koltuk birbirinden farklı. Bir kenarda eski bir arabadan sökülmüş iki kişilik otomobil koltuğu var, diğer tarafta basit bir metal tabure. Dekorasyon sanki etraftan toplanmış mobilyalarla yapılmış. İlk başta garip gelse de alışınca güzel görünüyor.



Tarzdaki rahatlık masaya oturunca da devam ediyor. Müşteri masaya oturduğu anda servis görevlilerinden biri gelip masaya Mano Burger desenli kağıtları seriyor. Böylece masa silme gibi bir sıkıntı da kalmıyor. Herşey yenip bittiğinde garson gelip masadaki kapıdı üzerindeki artıklarla birlikte toparlıyor, masa tertemiz oluyor. Mayonez, ketçap, hardal ve tuz üstte gördüğünüz gibi küçük kovaların içinde her masada bulunuyor. Patatesinizi bu soslarla yemek istiyorsanız sosu masaya dökmeniz gerekiyor. Türk milletinin alıştığı gazete üzerinde yemek yeme hadisesiyle aynı yani. İyi düşünülmüş, maliyetsiz ve pratik. Patates demişken...


Patatesler burgerlerde de kullanılan kağıtların içinde geliyor. Öyle farklı boylar, özel kutular filan yok. Yetmezse bir tane daha isteniyor, yani herşey oldukça düz ve basit. Patates kızartmasının da iki çeşidi var. Biri alıştığımız düz patates kızartması, diğeri ise onun baharatlısı. Ben farklı ve lezzetli olduğu için baharatlıyı tercih ediyorum. Oldukça lezzetli. Donmuş patates yerine taze patates kullanılıyor, bu da önemli bir özellik. İçecekler için de öyle özel bardaklar filan yok. Büfe usulü, istediğiniz içecek şişesinde veya kutusunda masaya geliyor. Belki istendiğinde bardak veriyorlardır, ama ben kimsenin istediğini (ve kolasını bardakla içtiğini) görmedim.


İşte yazının en önemli noktası olan şey: Mano Burger. Dükkan olanı değil, burger olanı. Üstteki resimde gördüğünüz şey restorana da ismini veren Mano Burger. Klasik bir hamburger aslında. İçinde yeşillik, domates, turşu, soğan ve peynir var. Tabi bir de taze etten kömür ateşinde pişirilmiş köftesi var. Tıpkı patatesler gibi etler de donmuş değil, günlük hazırlanıyor. Kömür ateşinde pişmeleri de lezzeti farklılaştırıyor. Aslında farklılaştırma bize göre değil, batılılara göre bir farklılaştırma. Biz bu tada zaten alışığız, çünkü mangal seven bir halkız. Tüm burgerlerde Mano Burger'e özel Mano sos kullanılmış. İçeriğini bilmiyorum, ama oldukça lezzetli. Mano Burger'de 7 çeşit burger var. Bunlardan biri tavuklu, bir diğeri ise balıklı. Diğer burgerler ise kırmızı et kıymasından yapılıyor. Bazı burgerler çift köfteyle alınabiliyor. Ayrıca farklı sandviç öğeleri her sandviçe eklenebiliyor. Mesela ben tavuklu burgerime ekstra peynir ekledim, güzel oldu.

Sonuç olarak, Mano Burger Türk damak zevkine uygun ve pratik bir hamburgerci. Pratiklik restoranın her noktasında farkediliyor. Tadı bu kadar güzel olan herşey pahalı olmak zorunda değil. Mano Burger de gayet makul fiyatlara sahip. Makul dediysem, fast food restoran zincirlerine göre "birazcık" daha pahalı, ama sadece birazcık... Orada burada türeyen bazı burger restoranları gibi uçuk fiyatları yok. İki kişilik yemek 25-30 TL civarında tutuyor. Burgerlerin lezzeti ve kalitesi düşünüldüğünde bu fiyat oldukça makul. Mano Burger şimdilik sadece Beyoğlu'nda, Tünel meydanında hizmet veriyor. Anadolu yakasında bu lezzeti tatmak için birazcık beklememiz gerekecek. Mano Burger'in Caddebostan şubesi çok yakında açılacak. Yeri de çok güzel - İskele Caddesinde, yani bildiğimiz barlar sokağında, Benzin'in (eski, gerçek Benzin'in) tam karşısında açılacak yeni Mano Burger. Eğer Beyoğlu'na veya Bağdat Caddesine yolunuz düşerse, karnınız da acıkmışsa ve lezzetli birşeyler arıyorsanız Mano Burger'e bir şans verin derim.

1 yorum:

  1. Lezzetli görünüyor, taze etten köfte ve taze patatesten kızartma iştah açıyor yahu, hele de kızartmalar iyice süzülmüşse öf öf, yeme de yanında yat diyeceğim ama yememek mümkün değil, bir daha istemek şart.
    Naneli hamburgeriyle Mükerrem'i de yazmak lazım.

    YanıtlaSil