13 Mart 2011 Pazar

Olympus'tan herşeyin en iyisini isteyenlere - Çoklu kayıt özellikli SZ-30MR

Üstte gördüğünüz estetik tasarımlı makine Olympus SZ-30MR. O çoklu kayıt özelliğine sahip ilk fotoğraf makinelerinden biri. Bu özellik sayesinde SZ-30MR aynı anda iki işi birden yapabiliyor. Mesela, video kaydederken fotoğraf çekebiliyor, veya aynı videoyu iki ayrı formatta kaydedebiliyor, bir videonun hem filtrelenmiş hem de ham halini aynı anda çekebiliyor. Üstelik, bunları yaparken kaliteden de ödün vermiyor. Kalite demişken, SZ-30MR bu konuda da iddialı. Bu makine 16 megapiksel boyutunda fotoğraf çekebiliyor, hem de istendiğinde saniyede 9 kare hızında. Böylece alt ve orta sınıf DSLR makinelerle boy ölçüşebiliyor. Video çekimi ise 1080p HD kalitesinde gerçekleşiyor. SZ-30MR bu aralar çok popüler olan üç boyutlu çekim özelliğine de sahip. Üç boyutlu çekimlerde genelde çiftli lens sistemi kullanılır, ancak Olympus bunun yerine daha farklı bir yöntemi tercih etmiş. Üç boyutlu fotoğraf çekileceği zaman önce bir kare çekiliyor, sonra da makine hafifçe yana kaydırılıyor. Uygun pozisyona geldiğinde makine kendisi ikinci kareyi çekiyor, daha sonra da bu iki görüntüyü birleştirip üç boyutlu bir görüntü oluşturuyor. Bu görüntüler MPO formatında kaydediliyor ve uygun cihazlarda izlenebiliyor. Tüm bu karmaşık işlemlerin altından kalkması için Olympus yeni modeline güçlü bir işlemci eklemiş. Olympus'un DSLR modellerinde bulunan TruePic III+ işlemcilerinden bu makinede iki adet var. Yani, SZ-30MR çift çekirdekli işlemci taşıyan bir makine.

Olympus SZ-30MR'nin lensi 24x optik yakınlaştırma özelliğine sahip. Diyafram ise 3.9-6.0 aralığında çalışıyor. Bu kadar fazla yakınlaştırma gücünü makul boyutlarda sunabilmek için diyaframı biraz dar tutmuşlar. Neyse ki CMOS algılayıcı arkadan aydınlatmalı tipte, böylece düşük ışıkta yaşanacak performans kaybının önüne geçilmiş. Çekim esnasındaki titremeler algılayıcının ters yöne kaydırılması sayesinde görüntüyü etkilemiyor. Hassasiyet değerleri için ise ISO 80-3200 aralığı uygun görülmüş. Yüksek hassasiyet fotoğrafı kötü yönde etkileyeceği için pek tercih edilmez, ama makinenin yüksek yakınlaştırma oranı düşünüldüğünde flaşın etkisiz kalacağı uzun odaklı çekimlerde gerekebilir. Makinenin arkasında 3" büyüklüğünde bir ekran var. SZ-30MR'nin pili tek dolumla 200 fotoğraf çekebilecek kapasiteye sahip. Bana göre biraz düşük, sanırım makinenin boyutlarını küçük tutmak için ufak bir pil tercih edilmiş.

Olympus SZ-30MR'nin tüm özelliklerini burada yazmak imkansız, çünkü hem fotoğraf, hem de videolara uygulanabilen sanatsal filtrelerden tutun da akıllı gölge kontrolüne kadar kimi gerekli, kimi de gereksiz (kişiye göre değişir) pek çok özellik barındırıyor. Ben bu makinede tek bir eksiklik gördüm, o da harici flaş bağlantısı. Eğer bu da olsaymış Olympus SZ-30MR tamamen eksiksiz bir kompakt makine olacakmış. Yine de SZ-30MR herkesi tatmin edecek özelliklere sahip bir cihaz. Hem görüntü hem de video modlarında oldukça başarılı, ayrıca çoklu kayıt yapabiliyor ve üç boyutlu çekim özelliği var. Gerçi henüz fotoğraf örnekleri yayınlanmadı, herhangi bir testi de yapılmadı. Kağıt üzerindeki güzellik gerçek hayata taşınmayabilir, bu ihtimali de göz önünde bulundurmak lazım. Buna rağmen ufak performans kayıpları olsa bile görüntüyle ilgili neredeyse her işi yapabilen bu makine fotoğraf meraklıları için cazip bir seçim olacaktır. Tabi bu cazibenin bir de fiyatı var. Bu kadar güzel özellik pek ucuza gelmiyor. SZ-30MR Nisan ayında ABD'de 400$ fiyatla satışa çıkacak. Ülkemize de belki gelir, ama fiyatı bunun neredeyse iki katı olacak. Olsun, biz alıştık buna. Zaten her ürüne yurtdışı fiyatının en az %50 fazlasını veriyoruz, Olympus'un yeni cicisine de çekinmeden veririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder