2 Aralık 2010 Perşembe

ABD hava kuvvetleri 1760 adet PS3 ile süper bilgisayar yaptı

ABD ordusuna bağlı çalışan Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuarı (AFRL - Air Force Research Laboratory) kendi süper bilgisayarını oluşturmak için alışıldığı gibi sunucu işlemcilerini ve parçalarını kullanmak yerine popüler oyun konsolu PlayStation 3 kullanmış. 1760 adet eski tip (kalın tip te deniyor) PS3 birleştirilerek Condor Cluster isimli bu süper bilgisayarı oluşturmuşlar. Özellikle eski tip kalın PS3'ler seçilmiş, çünkü yeni tip (ince kasalı) PS3'lerde Linux desteği yok. Condor Cluster tam 500 TeraFLOP'luk işlem gücüne sahip. Bu güç 168 ayrı grafik işlemci (GPU) ve 84 yönlendirme sunucusuyla sağlanıyor. Üstelik, Condor Cluster sadece 2,000,000$'a malolmuş, bu rakam da muadil bir süper bilgisayarın %5-10'u civarındaymış. ABD hava kuvvetlerinin iddiasına göre bu süper bilgisayar benzer güçteki rakiplerinin sadece onda biri kadar güç tüketiyormuş. Keşke ülkemizde de böyle yaratıcı projeler hazırlansa. Titreyen robotlar yapmak güzel, ama az güç tüketen süper bilgisayarlar yapmak (hem de oyun konsolları kullanarak) daha da güzel.

4 yorum:

  1. Ne yapsın benim memleketim robotu falan? Hızlandırılmış tren neyimize yetmiyor?

    YanıtlaSil
  2. Böyle birkaç proje 2009-2010 yılları içinde denenmişti. Yanlış hatırlamıyosam bi üniversitede MR cihazının 3 boyutlu render makinasını yapmaya çalışmışlardı. ABD askeriyesi de birkaç tane alıp deneme yapmıştı. Sony ile yaptıkları görüşmede de toplu satışın yapılmayacağı zaten Sony'nin PS3 başına zarar ettiği parayı oyun satışlarından vurduğu bildirilmişti. Demek ki bir şekilde 1760 taneyi toparlamışlar. Bu tür projelerde Ps3'ün seçilmesinin sebebi de Ps3'ün içindeki IBM'in Cell işlemcisi.

    YanıtlaSil
  3. @RayTracer
    Cell işlemcisini artık Toshiba üretiyor. BluRay - HD DVD savaşını bitirmek için böyle bir anlaşma yaptılar. Toshiba HD DVD formatında ısrar etmekten vazgeçti, bunun karşılığında da Cell işlemcilerinin üretim haklarını kaptı. Tasarım IBM'in olabilir tabi.

    YanıtlaSil
  4. Zaten Cell işlemcisi IBM'le Toshibanın ortak çalışmasıydı diye biliyorum.

    YanıtlaSil