16 Kasım 2010 Salı

İnternet özgürlüğü için en büyük tehlike Apple mı?

Columbia üniversitesinin hukuk fakültesi profesörlerinden Tim Wu (kısa ve öz bir ismi varmış) Steve Jobs ve Apple ile ilgili çarpıcı saptamalarda bulunmuş. The New York Times gazetesine verdiği ropörtajda Tim Wu Apple'ın internetin özgürlüğü için en büyük tehlike olduğunu söylemiş. İnternetin merkezi kontrolü ve entegrasyonu yoketmek için tasarlandığını söyleyen Prof. Wu, internetin medya kartellerini bu tasarımı sayesinde yıktığını eklemiş. Profesörü korkutan şey ise Apple ve patronu Steve Jobs'ın baskıcı tutumu yüzünden internet üzerindeki özgürlüğün sona ermesi. Profesöre göre Steve Jobs bir bilgi imparatoru olmak için gereken karizmaya, vizyona ve içgüdülere sahipmiş. Buraya kadar güzel, ama Jobs'ın "ben yaptım oldu" tarzı baskıcı düşünce yapısı bilgisayar ve internet dünyası için çok tehlikeliymiş. Çok fazla kontrol isteyen CEO firmaya öyle bir damga vurmuş ki, kısa isimli profesör Steve Jobs işi bıraksa bile onun etkisinin uzun süre Apple üzerinde kalacağını ve firmanın benzer politika izleyeceğini söylüyor. Durumun bu kadar ciddi olup olmadığı tartışılır, ama Steve Jobs'ın Apple ürünlerinde kullanılacak olan yazılımların içeriğine karışması gibi olaylar bu aşırı kontrol merakını doğruluyor. Peki sizce durum gerçekten bu kadar ciddi mi? Size göre de Apple internet özgürlüğü için büyük bir tehlike mi? Yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

1 yorum:

  1. Jobs, Flash'a gerek yok, HTML5 yerini alıyor zaten performansı düşürüyor demişti. Geçen çıkan Flash-HTML5 dönüştürücü uygulama o kadar yoğun talep gördü ki dönüştürücü sunucuları çöktü, "tükendi" diyerek satışı kestiler.

    Jobs'ın ayrıldığı dönemde firmanın ne kadar zorda kaldığını, döndüğünde firmanın bu hale geldiğini herkes biliyor. Zaten adam sağlık sorunları yaşıyor, işi ne zaman bırakır belli de değil. Kısacası bence abartı olmuş.

    DRM'den vazgeçen, jailbreak e dava açamayan, hatasını kabullenip bedava kılıf dağıtan bir Apple var karşımızda ve onu mobil işletim sistemi sektöründe ezip geçecek olan Android, sıkı takipçisi RIM; mobil cihaz sektörünü bırakmayacak Samsung, Sony; masaüstü bilgisayarlar var oldukça ezecek büyük abi Microsoft. Gelecekte rekabet o kadar artacak ki radikalleşen devletler dışında özgürlüğe karışan olmayacak.

    Gece gece amma yazdım be.

    YanıtlaSil