31 Ekim 2010 Pazar

Mercedes'ten yeni teknoloji: Sihirli tavan

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz küçük roadster modeli SLK'nın yeni versiyonunun test görüntülerini yayımlamış. Arabanın neye benzediği pek belli olmuyor, ama Mercedes'in bu görüntüler çekilirken sınadığı tek şey SLK'nın yol performansı değil. Mercedes bu modelinde yeni geliştirdiği bir teknolojiyi kullanacak. Magic Sky Control Roof (sihirli gökyüzü kontrollü tavan) isimli bu teknoloji sayesinde arabanın cam tavanının ışık geçirgenliği istenilen oranda değiştirilebilecekmiş. 2012 yılında piyasaya çıkacak olan yeni SLK'yı alanlar arabanın içine ne kadar güneş gireceğini ayarlayabilecekler. Güzel bir teknoloji, ileride diğer Mercedes-Benz modellerine de uygulanırsa daha da güzel olur.

Hazır güneşten ve arabalardan bahsetmişken araya bir habercik daha sıkıştırayım. General Motors'un Corvette'ten sorumlu mühendisleri karbon elyafının (karbon fiber de denir) ömrünü arttıracak yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyormuş. Karbon elyafı darbelere karşı dayanıklı olsa da güneşten gelen UV (kızıl ötesi) ışınlarına karşı oldukça dayanıksızmış. Cilt hastalıklarına sebep olan ve fotoğrafları bozan UV ışınları zaman içerisinde karbon elyafının yapısını etkileyerek ömrünü kısaltıyormuş. Bu yeni teknoloji sayesinde karbon elyafından üretilen parçalar özel bir kaplama sayesinde UV ışınlarından korunacak ve daha uzun ömürlü olacakmış. Eğer bu yöntem başarılı olursa diğer üreticiler de bu malzemeyi barındıran otomobillerinde bu teknolojiyi kullanacaklardır.

2 yorum:

  1. Ön kaputu da çinkodan mı yapmışlar ne? :)

    YanıtlaSil
  2. Arabanın şekli belli olmasın diye yapmışlar onu. Bu haliyle pek şık görünmediği bir gerçek. Sanki 80'lerin bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi duruyor.

    YanıtlaSil