11 Eylül 2010 Cumartesi

Nikon ve Pentax'tan yeni modeller

Photokina fotoğrafçılık fuarı öncesinde makine üreticileri ilginç modellerini duyurmaya başladılar. İşte Nikon ve Pentax'ın ilgi çeken birkaç modeli...
  • Pentax K-r: Markanın yeni orta sınıf DSLR modeli olan K-r 12,4 megapiksel çözünürlüğe sahip. Algılayıcısı CMOS tipinde, hassasiyet ise ISO 25600 seviyesine kadar çıkabiliyor. HD video çekebiliyor ve saniyede 6 karelik çekim hızına sahip. Arkasında ise 921.000 piksellik 3" büyüklüğünde bir ekranı var. İçerisindeki PRIME II resim işlemcisi sayesinde oldukça hızlı çalışan Pentax K-r tüm pentax lenslerle uyumlu olan gövdeye gömülü titreşim önleme özelliğine de sahip. 11 noktalı otomatik odaklama sistemi AF aydınlatma ışığıyla desteklenmiş. Pentax K-r'nin belki de en ilgi çekici özelliği ise pili. Normalde lityum-ion tipinde şarj edilebilir bir pil kullanan K-r opsiyonel bir adaptör sayesinde AA tipindeki kalem pilleri de kullanabiliyor. Böylece seyahatlerde şarj sorunu çekmek neredeyse imkansız hale geliyor.

  • Pentax Optio RZ10: Fotoğraf makinesinden çok oyuncağa benzeyen bu kompakt makine aslında gayet çekici teknik özelliklere sahip. 14,1 megapiksellik CCD sensöre sahip olan Optio RZ10 10x yakınlaştırma yapabilen bir lens ile geliyor. Lensin üzerinde optik görüntü sabitleyici var. Saniyede 9,1 kare (5 megapiksel çözünürlükte) çekebilen makine aynı zamanda 720P HD video kaydedebiliyor. 2,7" büyüklüğündeki LCD ekran 230.000 piksel çözünürlüğe sahip. Optio RZ10 değişik renk seçenekleriyle satışa sunulacak.

    • Nikon P7000: Bu model ile ilgili bir haberi yazmıştım daha önce. O zamanlar sadece dedikodusu dönüyordu, şimdi ise teknik verileri ve resimleri var. Nikon P7000 markanın en üst seviye kompakt modeli olacak, Canon G11 ile rekabet edecek. Rakibi gibi 10,1 megapiksel çözünürlüğe sahip büyük bir algılayıcı ile gelecek olan P7000'in lensi 7,1x yakınlaştırma yapabiliyor. Rangefinder sınıfındaki bu model optik görüntü sabitleyici sisteme de sahip. Makinenin arkasında ise 3" büyüklüğünde, 920.000 piksel çözünürlüğünde bir LCD ekran var. Harici flaşların kullanılmasına izin veren P7000 düşük ışık performansı ve DSLR makineleri aratmayan manuel kullanım olanaklarıyla piyasanın sevilen modellerinden biri olacak gibi görünüyor. 720P kalitesinde HD video kaydedebilen bu makine tam çözünürlükte saniyede 0,7 karelik çekim hızına sahip. Çekim hızı yavaş gelebilir, ama çekilen fotoğrafların kalitesi bu eksikliği giderecek seviyede olacaktır.
    • Nikon Coolpix S8100: Bu makineyi özel yapan şey arkadan aydınlatmalı CMOS algılayıcısı. Bu algılayıcı sayesinde Coolpix S8100 saniyede 10 karelik çekim hızına ulaşabiliyor ve 1080p kalitesinde HD video çekebiliyor. Üzerindeki lens 10x yakınlaştırma gücüne ve optik görüntü sabitleyiciye sahip. Modelde kullanılan ekran P7000'in ekranı ile aynı. Her zaman, her durumda, herşeyi çekebilecek şekilde tasarlanan bu model şimdilik sadece ABD piyasasında satılacak. Nikon bu makinenin zayıf ışıktaki performansı konusunda öyle iddialı ki, S8100'ün basın duyurularında "Harika gece çekimleri" sloganı kullanılıyor. Coolpix S8100 fazla manuel ayara sahip değil, ama sahip olduğu özellikler sayesinde amatör kullanıcıların tercih edeceği bir ürün olacak.

    3 yorum:

    1. Batan geminin malları bunlar. GEEEL VATANDAŞ!

      YanıtlaSil
    2. Şu K-r ve P7000 tam benlikmiş. K-r'nin pil konusundaki esnekliğini, P7000'in de kolay taşınan kasada tam manuel ayar sunmasını beğendim.

      YanıtlaSil
    3. Küçük makine almam arkadaş. İki tane 5D Mark II alır HDR yaparım. Aşağısı kesmez. :D

      YanıtlaSil