7 Eylül 2010 Salı

Cep telefonundan süper bilgisayar olur mu?

Bence de olmaz, ama MIT akademisyenlerine göre olur. Hatta, bu konuda ısrarcı olan MIT'li bilim insanları bunun için bir mobil uygulama bile hazırlamışlar. İşin aslı şu: sahada çalışan bilim adamlarının bazen çok hılı şekilde hesaplama yapması gerekiyor. Laboratuarda süper bilgisayarlar tarafından yapılan bu hesapların sahada başka bir cihaz tarafından yapılması mümkün değil. Bu soruna çare bulmak isteyen MIT'li bilim adamları da Google Nexus One akıllı telefona gerekli bilimsel hesaplamaları yapacak bir program yüklemişler. İsmi rbAPPmit olan bu mobil yazılım belirli hesaplamaların sonuçlarını tam olarak vermiyor, ama makul şekilde tahmin ediyor. Böylece en ufak bir yeniden hesaplama için işi gücü bırakıp laboratuara dönmeye gerek kalmıyor. Bilim adamı değilim, Google Nexus One telefonum da yok. Yine de böyle yaratıcı şeyler hoşuma gidiyor.

2 yorum:

  1. İyi de bunun süperliği nereden kaynaklanıyormuş? MIT tarafından kullanılmasından mı, yoksa "rbAPPmit" şeklindeki antin kuntin uygulama adıdan mı?

    YanıtlaSil
  2. Süperliği şuradan kaynaklanıyormuş: bu telefonda yapılan (veya yapıldığı zannedilen) hesaplamalar normalde ancak süperbilgisayar ile yapılabilirmiş. Normal bilgisayarlar zayıf kalıyormuş. Ben MIT'li elemanların yalancısıyım valla.

    YanıtlaSil