2 Ağustos 2010 Pazartesi

Volvo da artık Çin malı

Meraklılarının çok sevdiği, sağlamlığıyla nam salmış İsveç'li otomobil markası Volvo bugün itibariyle Çin'li üretici Geely'ye satıldı. Satış anlaşması daha önce yapılmış, hatta Geely Volvo'nun sahibi olan Ford grubuna 200 milyon $ ödemişti. Buna rağmen herşey kesinleşmemiş, satış işlemi tam olarak sonlandırılmamıştı. Geely firmasının Ford'a 1,3 milyar $ ödeme yapmasıyla birlikte bugün satış işlemi tamamlandı. Artık Volvo Çin'li Geely firmasına bağlı. Volvo hayranlarının üzülmesine gerek yok, en azından şimdilik. Ford grubu Volvo'yu bir süre daha tesislerinde üretmeye devam edecek. Geely kendi düzenini kurana kadar Ford'un üretimi sürecek, daha sonra kısım kısım üretim Geely tesislerine kaydırılacak. Volvo'nun İsveç ve Belçika'daki genel merkezleri ise eskisi gibi çalışmaya devam edecek. Bu satış sözleşmesiyle birlikte Geely ve Ford artık stratejik ortak olduklarını, Volvo üzerinden bazı teknoloji ve imkanları paylaşacaklarını açıkladılar. Ayrıca belirtmek isterim ki, satılan sadece Volvo'nun binek araba departmanıdır. Kamyonlardan uzay aracı parçalarına kadar pek çok ticari araç ve endüstriyel ürün üreten asıl Volvo hala kendi ayakları üzerinde duruyor, ne Amerika'lıların, ne de Çin'lilerin desteğine ihtiyaç duymadan.

2 yorum:

  1. Son dakika haberi: Volvo, üretim maliyetlerini düşürmek için, bundan sonra çarpışma testlerini otomobil yerine karton kutularla yapacağını açıkladı.

    Çinli mühendisler "İkisi arasında pek bir fark yoktu zaten; arabaları 45 kilometreden yüksek hızla duvara vurunca karton gibi yamuluyordu. Bu sayede maliyetleri düşürüp, verimi artırdık." açıklamasında bulundu.

    YanıtlaSil
  2. İsveç mukavvası bu, dünyanın en sağlam kartonu. Çarpmalara karşı olağanüstü seviyede dayanıklı.

    YanıtlaSil