12 Ağustos 2010 Perşembe

Rahmetlinin Facebook hesabı ne olacak?

Kimse bu soruyu sormuyor. Öyle ya, ölen kişinin internet sitelerindeki hesaplarına ne oluyor? Daha önce böyle bir sorun pek akla gelmezdi, çünkü ölüme daha yakın olan yaşlı kişiler pek internet kullanmıyordu. Şimdi ise internetin her yaş grubundan kullanıcısı var ve bu kullanıcılar vefat ettiklerinde hesaplarıyla birilerinin ilgilenmesi gerekiyor. Şifre bilinmediğinde ise sıkıntı doğabiliyor. İşte farklı sitelerin ölenlerin hesaplarıyla ilgili uygulamaları:
  • Twitter: Ölüm halinde bir akrabanın veya yakın dostun temasa geçmesiyle Twitter hesabı kapatılabiliyor. Vefatı ispat eden bir belge ve irtibat adresi isteniyor.
  • Facebook: Yakın bir akraba meftanın Facebook hesabının kapanmasını veya hatıra hesabına dönüştürülmesini talep edebiliyor.Hatıra hesabında hassas bilgiler siliniyor, duvar ziyaretçilerin yorum bırakması için yerinde kalıyor.
  • Gmail: Meftanın birinci dereceden bir akrabası kimlik ispatı ve ölüm belgesini Google'a mail veya faks yoluyla ulaştırdığında hesaba erişimi sağlanıyor.
  • MySpace: Ölen kişinin birinci dereceden yakınları talepte bulunarak MySpace hesabının kapatılmasını veya hatıra hesabına dönüştürülmesini sağlayabiliyor. Hatıra hesabı seçildiğinde ise hesap üzerinde hiçbir oynama yapılmasına izin verilmiyor.
  • eBay: Ölüm belgesi meftanın birinci dereceden yakını tarafından fakslandığında eBay hesabı kapatılabiliyor.
  • LinkedIn: Sitedeki ölüm onay belgesi doldurulup LinkedIn'e faks veya email yoluyla gönderildiğinde hesap kapatılıyor.
Her sitenin kendine göre bir yöntemi var. Henüz böyle bir durumda ne yapacağını düşünmemiş siteler de artık bir ölüm prosedürü hazırlamalı. Aynı şekilde, kişiler de Entrustet gibi sitelerde dijital vasiyetlerini hazırlayarak onlar öldüğünde internet üzerindeki hesaplarına ne olacağını önceden belirleyebilirler. Ölüm hoş değil, ama kaçınılmaz. Hazırlıklı olmak lazım.

4 yorum:

  1. Mezar taşının üstünde 5.25" yuvası için LCD ekran mı var? Bana öyle göründü bir an. :D

    YanıtlaSil
  2. Sana öyle görünmedi, bizzat ta kendisi. Mezar taşı fotoğrafı arıyordum, herhangi bir dini simgesi olmasın, hüzünlü olmasın istedim, buna denk geldim. Yazıya da gayet güzel uydu bence. :)

    YanıtlaSil
  3. Fazla teknolojik olmuş.

    Mevta ile görüşmek için lütfen kırmızı düğmeye basın. :)

    YanıtlaSil
  4. Teknolojik adamın ölüsü de teknolojik olur. Mesela, bizde tabutsuz gömülüyor meftalar, ama ecnebiler tabutuyla gömüyor. Tabut ta meftanın yakınları tarafından seçiliyor. Yakındır, karbon fiber tabut isteyenler çıkar. Aklıma gelmişken şunu da ekliyim. :)
    http://dusunen-adam.blogspot.com/2010/05/olmaz-demeyin-bu-da-oldu-cenaze.html

    YanıtlaSil