18 Ağustos 2010 Çarşamba

El sıkışmak sanat mıdır, yoksa bilim mi?

Çok garip bir soru değil mi? "El sıkışmanın sanatı mı olur, bilimi mi olur?" diyorsanız okumaya devam edin. Manchester Üniversitesinin psikoloji bölümündeki doktorlara göre el sıkışmak bilimsel bir hadisedir. Chevrolet otomobillerinin İngiltere distribütörü yeni 5 yıllık garanti paketinin satışı sırasında satış elemanlarının müşterinin elini mükemmel bir şekilde sıkmasını istemiş. Bunun için de Manchester üniversitesine başvurmuş, "mükemmel el sıkışma" konusunda bir araştırma yapmalarını istemiş. Oradaki bilim adamları da üşenmeyip bu araştırmayı yapmışlar, hatta mükemmel el sıkışmanın puanlanması için bir formül bile geliştirmişler. İşte o formül:

Bu formül, standart bilimsel kısaltmalar kullanılmadığı için biraz zor anlaşılıyor. Formüldeki kısaltmaların açıklaması aşağıda. Tüm değişkenler 1 ile 5 arası değer alabiliyorlar.

  • e: Göz teması. 1 değeri göz teması yok demek, 5 ise tam göz teması demek. İdeal değer ise 5.
  • ve: Sözlü karşılama. 1 değeri tamamen uygunsuz, 5 değeri tamamen münasip karşılamayı temsil ediyor. İdeal değer 5.
  • d: Gülümseme samimiyeti. 1 değeri samimiyetsiz gülümseme, 5 değeri de tamamen samimi gülümseme anlamına geliyor. İdeal değer 5.
  • cg: Kavramanın düzgünlüğü. 1 değeri yetersiz kavramayı, 5 değeri tam, düzgün kavramayı temsil ediyor. İdeal değer 5.
  • dr: Elin kuruluğu. 1 değeri ellerin aşırı nemli (terli) olması, 5 değeri ise ellerin tamamen kuru olması demek. İdeal değer 4.
  • s: Sıkma gücü. 1 değeri aşırı gevşek sıkmayı, 5 değeri de çok güçlü sıkmayı temsil ediyor. İdeal değer 3.
  • p: Pozisyon. 1 değeri el sıkışmanın kişinin kendi vücuduna çok yakın olması, 5 değeri ise karşı tarafa aşırı yakın olması demek. İdeal değer 3.
  • vi: Sertlik. 1 değeri aşırı sert veya aşırı yumuşak el sıkışmayı temsil ediyor. 5 değeri ise orta sertlikte el sıkışması anlamına geliyor. İdeal değer 3.
  • t: Sıcaklık. (bunu fizik ve kimyadan azıcık biliyoruz) 1 değeri aşırı sıcak veya aşırı soğuk eller demek. 5 değeri ise orta sıcaklıkta eller anlamına geliyor. İdeal değer 3.
  • te: Ellerin dokusu. 1 değeri aşırı yumuşak veya sert dokulu elleri temsil ediyor. 5 değeri de orta sertlikte doku demek oluyor. İdeal değer 3.
  • c: Kontrol. 1 değeri kontrolsüzce el sıkmayı, 5 değeri ise kontrollü el sıkmayı temsil ediyor. İdeal değer 3.
  • du: Süre. 1 kısa, 5 ise aşırı uzun süre el sıkmak anlamına geliyor. İdeal değer 3.

Karışık, bir o kadar da ilginç. Yapılan araştırmalara göre el sıkışmanın doğru şekilde yapılması müşterilerin satıcıya güvenlerini etkileyen önemli faktörlerdenmiş. Bizim tüccarların pazarlık esnasında el sıkışmalarını düşünüyorum da, acaba bu araştırmayı yapan bilim adamları birbirlerine fiyatlar söyleyerek karşıdakini sarsarcasına elini sıkan anadolu tüccarlarını görseydi, acaba kaç puan verirdi?

2 yorum:

  1. Yanlış bu formül. Yerçekimi sabiti nerede? Onsuz formül mü olurmuş?

    YanıtlaSil
  2. Yerçekimi her zaman var, ama gizli. :)

    YanıtlaSil