14 Temmuz 2010 Çarşamba

USB soketini ters takmaya son!

Bilgisayarlardaki USB girişleri küçüktür, bazen de görülmesi zor yerlerdedirler. USB soketlerinin de altıyla üstü birbirine çok benzer. Hal böyle olunca, her seferinde doğru takamayız soketi, bazen ters takmak için çabalarız, olmayınca "haa tersmiş yahu" deriz, çevirip öyle takarız. UltraTek isimli bir firma Flipper isimli değişik bir USB soketi hazırlamış. Firmanın tasarladığı bu yeni tip soket her türlü bağlanabiliyor, tersi düzü olmuyor. Böylece (elektrik prizlerinde olduğu gibi) girişin tersini düzünü ayarlama derdi ortadan kalkıyor. Geçtiğimiz günlerde bahsettiğim Microsoft InstaLoad gibi bu teknoloji de özellikle zor görenlerin çok işine yarayacaktır. Sirke beni dürtmese benim de haberim olmayacaktı bundan. Popüler bilişim sitelerinin haber editörlerinden daha hızlı çalışıyor, bravo doğrusu. UltraTek Flipper sisteminin çalışmasını görmek istiyorsanız videoyu izlemenizi öneririm.


7 yorum:

  1. - Mahmut abi, bunu böyle ters takarsam ne olur abi?
    - Doğru takmış olursun.

    YanıtlaSil
  2. Bir de benim gibi kablosuz farenin alıcısını aceleyle network girişine bağlayanlar için bir çare bulsalar çok müteşekkir olacağım. Biraz zorlanıyor ilk başta, ama giriyor. İşin ilginci, çalışmıyor. Şaşırtıcı değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Biraz nazlıysa çalışmaması normaldir. Ama sen yine de insaflı davranmışsın. Zamanında bir arkadaşım IDE kablosunu ters takmayı başarmıştı. Hem de ortadaki pini plastiğe gömmeyi bile başarmıştı.

    Aslında bu ters düz işi çok gıcık yav. Ben anakartın bir tanesi için "PCI express yuvalarını x1 x4 x16 diye ayıracaklarına hepsini x16 yapsınlar" dedim. Arkadaşın birisi de bana "Oldu olacak anakarttaki bütün bağlantılar PCI express olsun" dedi.

    Şimdi haksız mıyım yani? Mesela, bilgisayarıdaki bütün harici bağlantılar aynı olsa fena mı olur. USB ayrı, ağ ayrı, şarj ayrı, hdmi ayrı, ayrıoğluayrı. Hepsini bir araya getirip gerçekten evrensel bir bağlantı yapmaları gerek ciddi ciddi.

    YanıtlaSil
  4. Haklısın. En güzeli anten bağlantısı bence. 360 derece her türlü takılıyor, tersi düzü yan takması filan yok. Mis gibi... Tüm bağlantıları aynı yapmaya gelince, bence gelecekte bağlantı filan da kalmayacak. Hepsi kablosuz olacak, gücü de kablosuz alacak. Kablosuz telefon şarj eden cihazlar var şu anda. Benzer bir teknolojiyle kasanın içine yerleştirilen tüm cihazlara güç verilse, veri aktarımı da geniş bantlı kablosuz bir şekilde olsa fena mı olur? Düşünsene, anakartın üzerinde bir anten, tüm cihazları kasanın içine kafana estiği gibi yerleştiriyorsun. Yüksek bant genişliği gerektiren ekran kartı gibi cihazlar zaten antene yakın oldukları için iletim sorunu yaşamıyorlar. Harici cihazlar da zaten yüksek bant genişliği istemiyorlar. Herkesin keyfi yerinde yani. Tek sıkıntı radyasyon olur herhalde, çünkü o kadar kablosuz sinyal yakınına gelenleri fena pişirir.

    YanıtlaSil
  5. Oooğluum! Kaç kere dedim o kadar çok oyun oynama diye. Bülent Ersoy gibi kararacaksın sonra.

    YanıtlaSil
  6. Bülent Ersoy'u karıştırma şimdi. Fevkaladenin fevkine cevap hakkı doğar.

    YanıtlaSil
  7. @Düşünen Adam, Radyasyon olmaz, merak etme. HF Radyo dalgalarıyla yapıyoruz biz onu. İstersen ortasından geç, istersen elinle tut çarpılmazsın bile.

    YanıtlaSil