13 Temmuz 2010 Salı

Boşuna dememişler "birlikten güç doğar" diye...

Uzaktan kumandalı helikopterleri bilirsiniz. Güzeldirler, eğlencelidirler, hafiftirler. Hafif olmak zorundadırlar, çünkü motorları küçüktür ve kendi ağırlıklarını bile zar zor taşırlar. Bu sıkıntının üstesinden gelmek isteyen bir kişi dört pervaneli uzaktan kumandalı helikopterler tasarlamış. Üstelik, bu helikopterlere bir de kavrayıcı eklemiş, böylece ufaklıklar herhangi bir objeyi tutup kaldırabiliyorlar. Birlikte hareket edebilen bu helikopterler istenilen şekilde senkronize uçarken büyük ağırlıkları kaldırabiliyor. Ağırlığı bıraktıklarında da bir anda fırlayıp gitmiyorlar, özel bir elektronik sistem yüke göre pervanelere giden gücü dengeliyor. Bu sistem büyük ölçekte uygulanırsa kara yoluyla taşınmaya elverişli olmayan özel parçaların nakliyesinde devrim yapabilir. Aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm, gerçekten güzel düşünülmüş yaratıcı bir proje.


4 yorum:

  1. "Boşuna dememişler "birlikten güç doğar" diye..."

    Bizim buralarda onu başka türlü söylerler:

    Nerede çokluk, orada bokluk.

    Bkz. Yurdum insanının kaza sonrası yardım seferberliği. :)

    YanıtlaSil
  2. Burada da öyle derler, ama babamın da bir lafı vardır:
    Boktan moktan, iyidir yoktan...
    O ufacık pervanelerle beşe on tahtaları kaldırsın da, isterse boktan olsun, değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Şahane uçuyorlar yav. Levent söylenip duruyordu zaten, "helikopter istiyorum" diye. Bunları görse dibi düşer. :)

    Böyle bir şeyi biz yapsak, "eşşek kadar adamlara bak, oyuncakla oynuyor" derler. Biz tuhaf bir milletiz, garip icatlarla uğraşanlara deli gözüyle bakıyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Helikopterler gerçekten çok keyifli. Tek kusurları fazlaca narin olmaları, çok dikkat etmek lazım. Ben Londra'da Hamleys isimli dev oyuncakçı da kırılganlık sorunu olmayan helikopter de gördüm, ama enayiliğime doymayayım, almadım. Adam helikopteri bilerek duvara çarptırıyor, eline alıp yere atıyor, alet yine uçuyor, banamısın demiyor. Burada satılanlar plastik kürdandan mamul, en ufak bir çarpmada dağılıp gidiyor.

    YanıtlaSil