25 Temmuz 2010 Pazar

Hindistan'dan 35$'lık tablet bilgisayar

Hindistan İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanı Kabil Sibal basın mensuplarına Hint halkının ucuz bilgisayar ihtiyacını gidermek için geliştirdikleri yeni tablet bilgisayarı tanıttı. Tam özellikleri belli olmasa da 2GB hafızaya (depolama alanı mı, yoksa sistem hafızası mı belli değil), Wi-Fi bağlantıya ve USB girişlerine sahip olacağı söylenen cihaz Linux çalıştıracakmış. Videolara dikkatli bakıldığında ise kullanılan işletim sisteminin Google Android'e benzerliği dikkat çekiyor. Şu anda üretim maliyetinin sadece 35$ olduğu söyleniyor, ileride bu rakam daha da düşecekmiş. Hindistan hükümeti bu cihazları öğrencileri düşünerek tasarlamış, görünüşe göre amaçları tüm öğrencilerin bir tablet bilgisayara sahip olması. Pdf doslayarını açabilen tablet bilgisayar internet üzerindeki videoları da görüntüleyebiliyor. Biraz tipsiz de olsa 35$ karşılığında çantada taşınan ve basit işleri yapabilen bir bilgisayarı kim istemez ki? Benim tahminime göre (henüz resmi bir açıklama yok) bu cihaz Çin'de geliştirilen ARM tabanlı Loongson işlemcisini kullanıyor. Her ne kadar Çin bu işlemciyi "milli işlemci" olarak görse de miktarlı bir talep olduğunda yabancı ülkelere satmaktan çekinmeyecektir. 35$'lık tabletin tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Hindistan'ın 35$'lık tablet bilgisayarı from Emre Çelikkol on Vimeo.

4 yorum:

  1. Kısmetse elli seneye kalmaz biz de yaparız.

    YanıtlaSil
  2. zamanında MTİ 100$a bilgisayar üretcem diye kolları sıvamıştı (afrikadaki fakir insanlar için) ama başaramamıştı. Kazandığı deneyimlerle netbook sektörünün önünü açmıştı.İlk netbookların maliyetleri 120-140$ civarlarındaydı(7 inç ekran 4 gb hardisk 512mb ram intel atom 0.9 ghz işlemci). sonrasında netbook pazarı gelişti ve içlerindeki donanım taklit edilmeye başlandı.sonuç olarak 35$ tablet bilgisayar yabılacak kadar maliyetler düşürüldü inanılmaz bişey .ileriki aşamalarda şöyle olabileceğini düşünebiliriz. 150-250$ aralığında kullanıma daha elverişli tablet bilgisayarlar.merakla o günleri bekliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Zaten burada dikkat çeken de o zaten. 35$ maliyetle böyle bir cihaz yapanlar, 100$ maliyetle kim bilir neler yaparlar... Şimdi milletin hayran hayran baktığı iPad'in Android kullananları seneye çok uygun fiyatla düşer piyasaya. Zaten varmış böyle cihazlar ama donanımı çok zayıfmış sanırım. Biraz daha güçlü donanımla daha iyi iş gören bir cihaz tam bir öğrenci bilgisayarı olur.

    YanıtlaSil
  4. aslında ucuz bilgisayarlar pek çok kurumda lazım.keşke türkiye de de bu fiyatlara yakın bilgisayar bulunabilse.

    YanıtlaSil