12 Temmuz 2010 Pazartesi

Dere çakalı dediğin böyle olur

Amazon'un İngiltere sitesinde kendime şöyle performanslı bir hafıza kartı bakıyordum. SD kartların arasında gezerken bir markanın sayfalar dolusu ürünü olduğunu farkettim. Geçiyorum, geçiyorum, hep aynı marka, aynı resim (yanda gördüğünüz), aynı kart. EXpressPro isimli bu firma öyle bir uyanıklık yapmış ki, insana bezginlik veriyor. Ucuz elektronik ürünler satan bir firma olduğunu düşündüğüm EXpressPro'nun Amazon'da tam 5377 çeşit hafıza kartı var. Üstelik, bunların hepsi SD formatında. Bazıları Micro SD tabi, ama bu sonucu değiştirmez. Gerçekte bu kadar SD kart çeşidi var mı? Tabii ki yok, ama işte EXpressPro'nun uyanıklığı burada devreye giriyor. Dere çakalı firma, aynı kartı sanki farklı farklı isimlerle, ayrı ürünlermiş gibi koyuyor siteye. Mesela, 32GB kapasiteli tam 547 çeşit SD kartı var bu firmanın. Aslında hepsi birbirinin aynı, ama "32GB SDHC Card for Canon PowerShot G10" veya "32GB SDHC Card for Pentax Optio L50" gibi isimler vererek, sanki her biri ayrı bir fotoğraf makinesi içinmiş izlenimi yaratmışlar. SD kart formatı evrensel bir formattır, aynı kartı hangi makineye taksanız çalışır. Bu uyanıklar da piyasada buldukları tüm makinelerin ismine özel bir başlık açıp aynı ürünü 547 kere koymuşlar Amazon'a. Bilinçli tüketici için bu birşey ifade etmez, ama bilmeyenlerin aklını çeleceği kesin. Hem firmanın çok fazla ürününün olması, hem de sanki diğer ürünler genel kullanım içinmiş te, ExpressPro hafıza kartı o makineye özel üretilmiş izlenimi verilmesi acemi fotoğrafçıların kafasını karıştırıp satın alma tercihini değiştirebilir. Böyle ucuz bir pazarlama hilesine başvurduklarına göre ürünlerinin kalite ve performansı da yerlerde sürünüyor olsa gerek. Bizde de var benzer taktikler uygulayan firmalar, kanmamak lazım. Tüketiciyi aldatan satıcı cezalandırılmalı, dürüst satıcılar böyle uyanıklara ezdirilmemeli.

2 yorum:

  1. Bu adamlar kesin Türk'tür. Türk değillerse bile, en azından bir vesileyle bizim memlekete yolları düşmüştür. Mutlaka bizimkilerden bir şey bulaşmıştır.

    YanıtlaSil
  2. Dün gördüm, bizde de aynı araba jantını farklı modeller için yine yine koyuyorlar sitelere. Jantın markası yok, ama adamlar Audi için ayrı, Mercedes için ayrı koyuyorlar mesela, tabi sadece 2 tane değil, 10-15 tane oluyor. Her markayı ekliyorlar sanki o jant o araba için üretilmiş gibi. 10-15 neyse de, aynı malın 547 kere koyulmuş olması aşırı gibi geldi bana.

    YanıtlaSil