21 Haziran 2010 Pazartesi

Fotoğraf makinesi seçiminde en önemli etkenlerden biri: Pil

Fotoğraf makineleri dijitalleştikten sonra öyle popüler oldular ki, film zamanında eline makine almamış kişiler bile (en de onlardan biri sayılırım aslında, daha doğrusu fotoğrafçılık merakımın ortaya çıkması bu şekilde oldu) bu işe merak sardılar. İşte bu popülerlik sonucunda fotoğraf makineleri de tüketicilerin tercihleri doğrultusunda değişti, gelişti. Her hafta yeni makineler duyuruluyor, neredeyse cep telefonları kadar hızlı ilerleyen bir endüstriye dönüştü dijital makine endüstrisi. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de bazı modalar, veya popüler adıyla "trend"ler var. Dijital makine sektörünün son günlerdeki modasıysa lithium ion piller. Hepimizin cep telefonlarından tanıdığı bu piller eskiden beri fotoğraf makinelerinde kullanılıyordu, ama son zamanlarda kullanım oranı oldukça arttı. Özellikle ince yapıda olması ve voltajının AA tipi kalem pillere göre daha yüksek olması üreticilerin bu tipteki pilleri tercih etmelerinin başlıca sebepleri. İnce olmaları sayesinde daha ince ve zarif fotoğraf makinelerinin üretilmesine olanak tanıyan lithium ion piller daha yüksek olan voltajlarıyla da flaşın daha hızlı dolmasını sağlıyorlar.

Buraya kadar herşey güzel, ama her pilin bir ömrü var. Bahsettiğim pil ömrü makinenin bir seferde kaç fotoğraf çekeceğiyle ilgili değil, pilin kaç kere doldurulacağıyla ilgili. Tüm şarj edilebilir piller kullanıldıkça kapasitelerinin bir bölümünü kaybederler, pillerin kalitelerini belirleyen etkenlerden biri de budur. Kaliteli piller daha uzun süre "makul" performansla sahibine hizmet ederler, ucuz (özellikle Çin üretimi çift hatlı telefonlarda bulunan tipte) piller ise kısa sürede kapasitesinin büyük bölümünü kaybederek sık sık şarj cihazına bağlanma ihtiyacı yaratırlar. Kalite önemli, ancak en kaliteli pil bile bir süre sonra (pratik olarak) kullanılamayacak duruma gelir. Fotoğraf makinesini kullanmaya devam etmek için pilleri yenilemek gerekir, bu da zor ve maliyetlidir. Lithium ion piller çoğunlukla markaya veya ürüne özel tasarıma sahip olduklarından maalesef her yerde bulunmuyorlar, bulunduklarında da pek ucuz olmuyorlar. 200 liraya satılan bir fotoğraf makinesinin pili dışarıda 100 lira civarına satılabiliyor. Bazı durumlarda gerekli pilin bulunamaması da cabası. Bu sebepten kullanıcılar birkaç yıl önce satın aldıkları, işlerini görebilecek durumdaki makinelerini çöpe atmak zorunda kalıyorlar.
Örneğin, SLR kullanıcısı olan bir arkadaşım seneler önce aldığı, ama ufak boyutu ve kullanışlı arayüzü sayesinde gündelik çekimlerde hala iş görecek olan kompakt fotoğraf makinesini artık kullanamıyor, çünkü makinenin pili en fazla 5 çekim yapar duruma gelmiş. Yeni pil bulamıyor, bulsa bile ödemesi gereken rakam makinenin ederinin iki katı olacak.

Peki ne yapmak lazım? Mümkünse kalem pil (AA tipi) kullanan makineleri seçmek lazım. Evet, kalem pil kalındır, kalem pille çalışan makineler de lithium ion pilli kardeşlerine göre daha kalın olurlar, ama bu kalınlık sayesinde çekim esnasında makineyi sabit tutmak kolaylaşır. İnce makineleri -özellikle de düz kasaya sahip olanları- tek elle tutmak zordur. Kalem pilin voltajı düşüktür, bu yüzden flaşın dolması gibi güce dayalı işlemler uzun sürer. Bu konuda lithium ion piller avantajlı, ama sadece doluyken. Lithium ion pil bittiği an sizi yolda bırakır. Kalem pil kullanan bir makineye sahipseniz yanınızda yedek pil yoksa bile en yakındaki bakkala, markete, büfeye gidip makinenizi yeniden canlandırabilirsiniz. Yedek pil dedim değil mi? Evet dedim. Kalem pil kullanıyorsanız yedeğiniz olabilir, hem de çok ucuza. İster şarjlı, ister şarjsız, pek çok marka ve kalitede kalem pili çok yakınınızda bulabilirsiniz, hem de fotoğraf makinesine ödediğiniz paranın yarısını pile vermek zorunda kalmazsınız. Seyahate çıkarken yanınızda şarj aleti götürmeniz gerekmez, pilleriniz nerede biterse bitsin yeni pil bulmanız 5 dakika sürer. Pilleriniz mi eskidi? Atın eskileri çöpe, elektronik mağazasına gitmeye bile gerek kalmadan, en yakınınızdaki marketten istediğiniz özellikte şarjlı kalem pil alabilirsiniz. Fotoğraf makinesinde dijitalleşmenin en büyük getirisi pratiklikse, kalem pil kullanımı bu pratikliğin önemli bir unsurudur.

Maalesef üreticiler git gide lithium ion pil kullanan modellerin ürün gamları içerisindeki yerini arttırıyorlar. Kalem pil kullanan ve yüksek performansa sahip fotoğraf makinesi bulmak gerçekten zorlaştı. Eskiden 4 adet kalem pille çalışan, DSLR kıvamında performans sunan Canon A serisi modelleri bile artık ince lithium ion pilleri kullanıyor. Bireysel olarak tüketicilerin yapabilecekleri çok şey yok, üreticiler ne tasarlarsa biz de onu kullanıyoruz. En azından, eğer elinizde eskiden kalan güzel bir kalem pilli makine varsa ona iyi bakın, çünkü artık böyleleri üretilmiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder