3 Aralık 2009 Perşembe

Yassah kardeşim!

Sık sık ziyaret ettiğim PC Labs sitesinin haberine göre dünyanın önde gelen ve bazı arkadan giden ülkeleri ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) isimli bir anlaşma imzalamak üzereymiş. Bu anlaşmanın Türkçe meali sahteciliğe karşı ticaret anlaşması. Sahteciliğe hepimiz karşıyız, burası kabul. Bununla birlikte anlaşmanın bazı maddeleri sadece sahtecileri değil, herkesi zor durumda bırakacak cinsten. İşte bu maddelerin bazıları:
  • İSS'lerin (internet servis sağlayıcıları) telif hakkı polisliğine getirilmesi ve bu yolla korsan olduğu düşünülen her türlü şeyi filtreleme haklarının olması. Yani kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri görüntüleyebilme ve müdahale edebilme haklarının kanunen tanınması.
  • Kullanıcılar "korsanlık"la suçlanırlarsa (buraya dikkat, sadece suçlanırlarsa yani suç kanıtlanırsa değil) ve bu 3 kere gerçekleşirse, bağlantının kayıtlı olduğu hane ve işyerinin bir yıl süreyle internetten atılması ve para cezası ödemesi.
  • Satın alınan DVD'lerin yedeklenmelerini engelleyen kopyalama koruma yazılımlarının aşılmasını sağlayan tüm 'crack' yöntemlerinin kullanımlarının yasaklanması. Ki legal sebeplerin olması da geçerli sayılmayacak.
  • Çevrimiçi anonimliği sağlayan tüm kimlik bloklayıcı yazılımların yasaklanması.
  • Gümrük memurlarına yolcu beraberinde gelen her türlü medya oynatıcısındaki içeriklerin korsan olup olmadığını sorgulama hakkı verilmesi. Korsan içerik bulunan cihazlara el konulabilmesi.
Maddeleri aynen PC Labs sitesinden aldım, baştan söyleyeyim. Sahtecilikle ilgili yazıda ben sahteci olmayayım yani. Güzel maddeler değil mi? Sansür için yeni yollar açılmış. Özel hayata darbe indirilmiş. Sadece suçlamayla bile internetten kişilerin atılabilmesi olanağı bile sağlanmış. Bir nevi sürgün yani. En komiği de sonuncusu. Düşünsenize, havaalanında memur almış eline MP3 çalarları, millete "bu şarkı sende var mı, peki bunu nerden buldun?" gibi sorular soruyor. Daha neler göreceğiz bakalım. Zamanında hayalperest olarak görülen George Orwell bundan sonra gerçekçi yazar olarak tanınacak herhalde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder